Вишковић: Пробој коридора донио спас Србима у западном дијелу Српске

Срна
Вишковић: Пробој коридора донио спас Србима у западном дијелу Српске

МИЛИЋИ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да је пробој коридора 1992. годину, којим је спојен западни и источни дио Српске и отворен пут према Србијим историјска побједа Војске Републике Српске јер је донијела спас српском народу у Крајини који је био у потпуној блокади.

Вишковић је истакао да се та акција не зове случајно "Коридор живота" јер је спасено скоро милион и по Срба који су били у потпуној блокади у западном дијелу Републике Српске и у Републици Српској Крајини.

Он је подсјетио да је прије пробоја Српска платила најскупљу цијену, јер је директан повод за ову акцију била смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Вишковић је напоменуо да исти они који су онемогућили да кисеоник дође до Клиничког центра у Бањалуци и данас врше притисак на Републику Српску.

Према његовим ријечима, злотвори су учинили да та дјеца не доживе радост живота због чега је и донесена одлука да се изврши пробој.

"Одлука ВРС да ослободи тај пролаз је нешто што се данас изучава на војним академијама, то је једна величанствена побједа ВРС и донијела је спас за српски народ који је био у блокдати. Ту величанствену побједу ћемо обиљежавати док српски народ постоји на овом простору", рекао је Вишковић.

На Дугој њиви код Модриче данас ће бити обиљежене 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана