Вишковић: Приоритет очување економске и политичке стабилности

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да је велика част и одговорност бити премијер и да је у претходном периоду сачувана економска и политичка стабилност Српске што ће бити приоритет и у наредном периоду.

- Хвала предсједнику Републике Српске Миораду Додику за указано повјерење. То је част и привилегија, али и велика одговорност. Очекујем да се нови министри у пуном капацитету посвете послу - рекао је новинарима Вишковић након што му је Додик додијелио мандат за састав нове владе.

Навео је да ће сарађивати са предсједником Републике, али и осталим институцијама Српске, те да ће све одлуке, као и до сада, бити доношене тимски с циљем да Република Српска буде пожељно мјесто за живот.

-Већ имамо усвојен буџет за наредну годину и мјере економске политике, али имамо доста законских рјешења које морамо припремити и зато је битно да Српска што прије формира све органе власти - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је важно што су и послодавци и синдикати прихватили чињеницу да ће наставити да предводи Владу Српске.

Нагласио је да је у претходном мандату његовао социјални дијалог у креирању и доношењу одлука, те да је циљ Владе био очување економске стабилности Републике Српске, као и политичке стабилности ради очувања надлежности Српске.

-Тада смо обећали грађанима Српске да ћемо радити на расту реалног БДП-а, смањењу незапослености, повећању плата, пензија, социјалних и осталих давања, буџетских прихода и инвестиција. Са поносом могу рећи да смо скоро све успјели и ово остају приоритети и у наредном периоду - рекао је Вишковић.

Вишковић је захвалио и СНСД-у, али и скупштинској већини који су исказали спремност да га подрже да води Владу Српске и у наредном периоду, али и грађанима који су гласали за СНСД, коалицију, предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић

Српска није презадужена

Радован Вишковић нагласио је да Српска није презадужена и да се Влада и по том питању понаша одговорно.

Вишковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је 2018. године, када је преузео Владу Републике Српске, укупни дуг Српске био 48 одсто бруто домаћег производа (БДП), а да је тај проценат данас 43 одсто, као и да је јавни дуг у моменту преузимања Владе био 37 одсто, а сада 34 одсто.

Он каже да Република Српска има комоцију по питању задужења да не прекорачи дефинисана прекорачења по правилима из Мастрихта.

Одговарајући на новинарско питање да ли долази милијарда КМ дугова на наплату, Вишковић је истакао да су и до сада долазили милиони и милијарде које је Српска уредно сервисирала и из периода када садашња политичка опција није била на власти.

Истичући да Влада Републике Српске ради све у складу са законом као одговорна власт, он је навео да управо тако улази и у краткорочна задужења.

-Република Српска је ову годину могла завршити да се не задужи ниједну једину КМ, да буде задужење нула. У том случају није могло бити раста плата и пензија, социјалних давања и осталог - наглашава Вишковић.

Вишковић каже да се Влада Републике Српске, заједно са оним који дају подршку овој власти, годишње у корист реалног сектора одриче 415 милиона КМ, у шта није урачуната цијена електричне енергије.

-Наши привредници плаћају струју 53 евра по мегаватчасу, а у другом ентитету цијена је 72 евра по мегаватчасу. Да ли је то довољан показатељ колико смо одговорна власт?” - упитао је Вишковић.

Наводи и да Брчко дистрикт годишње профитира 100 милиона КМ, узимајући електричну енергију од Републике Српске, а да Федерација БиХ неће уопте да им се јави на тендер.

-Разговараћемо и са руководством Брчко дистрикта. Зашто бисмо били спонзори било кога? Хоћемо и даље да будемо коректни, али има тамо супервизора који се представљају да су све, па платите у име тих грађана. Неће грађани Брчко дистрикта бити оштећени, али желимо да оно што је профит Српске то буде плаћено - каже Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана