Вишковић: Пријетња за безбједност БиХ је окупљање вехабија

Срна
Вишковић: Пријетња за безбједност БиХ је окупљање вехабија

ЈАХОРИНА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио је напад на Србе у Јелаху и рекао да га не изненађује одсуство реаговања из Федерације БиХ, те указао да је пријетња по безбједност БиХ окупљање вехабија, а не мирни протест грађана Српске са којег није послата ниједна увредљива порука.

- Шта су им сметали људи који су се из Добоја враћали ка Теслићу и да неко на семафору лупа по аутима? - упитао је Вишковић.

Он је рекао да су нападачи на тај начин показали своју немоћ.

- Не очекујем да има реакција из ФБиХ, они се баве сами собом. Када ми организујемо миран протест на територији Републике Српске, онда преко мрежа и медија видите да се у центру Сарајева испред једне џамије окупе људи који немају везе са БиХ и који праве пријетњу за безбједност БиХ и то је њима понос - рекао је Вишковић.

Он је новинарима на Јахорини рекао да су наводи о непостојању граница међу ентитетима нетачни.

- Неки кажу нема границе зато што нема видљиве границе, граничне полиције и остало. Ми имамо границе локалних заједница, а не ентитета. Па како имамо надлежности, па се зна да Пале и Јахорина припадају Републици Српској, а не ФБиХ, ако нема те границе? Тај човјек који себе представља за власт у БиХ, он не зна у свом незнању и лутању и каже да нема границе у БиХ - навео је Вишковић.

Он је поручио да су границе јасне.

- Па извините господине, па како се онда зна докле је надлежност једног ентитета у односу на други? Како су лична документа припадност једног ентитета, а она тамо другог ентитета? На основу чега? - упитао је Вишковић.

Он је појаснио да су границе међу ентитетима наведене и у Дејтонском мировном споразуму.

- То су радиле Оружане снаге САД, овдје је био највећи проблем линије разграничења, дебљина оловке када се то повлачило, јер када повучете оловком линију она је два или три милиметра, али је то на терену пет или 10 километара и то је био највећи проблем да се усклади дебљина линије, а не да се постави линија границе - појаснио је Вишковић.

Он је позвао на поштовање међу народима и на разговоре.

- Немојте инсистирати на границама, хајмо се уважавати, договарати и поштовати, ако будете инсистирали на границама добићете границе - поручио је Вишковић.

Он је указао на то да је пријетња по безбједност БиХ окупљање вехабија, а не мирни протест грађана Републике Српске са којег није послата ниједна увредљива порука.

- Зато позивам наше колеге из другог ентитета да се позабаве безбједношћу у свом ентитету. Република Српска и наше Министарство унутрашњих послова је дало гаранције. Чак је наш министар имао састанак са министром унутрашњих послова ФБиХ прије скупа и дао гаранције да скупови у Српској неће произвести било какве безбједносне проблеме унутар БиХ. Поносан сам што је тако и било - закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана