Вишковић: Почетком марта сједница Парламента о попуни министара у Влади

Срна
Вишковић: Почетком марта сједница Парламента о попуни министара у Влади

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће почетком марта затражити заказивање сједнице Парламента Републике Српске на којој ће бити попуњен тренутно недостајући број министара у Влади Српске.

Вишковић је рекао да није коректно да се о именима министара говори унапријед, јер се ствара слика спекулације разним именима.

- Када се појавимо у Народној скупштини Републике Српске саопштићемо имена министара, иако се у јавности већ дуго прича о томе - рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Он је напоменуо да министарства која тренутно немају свог ресорног министра имају задужене министре из других ресора који их покривају и да не види посебан проблем у функционисању.

Говорећи о издвајањима за пољопривреду, Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске у овој години из буџета издвојила 105 милиона КМ више за пољопривредну производњу него што је то било лани.

- Од 75 милиона КМ ми смо отишли на 180 милиона КМ. Ово је значајно повећање, иако у јавности видите да и са 180 милиона КМ имате оних који су задовољни или нису задовољни - рекао је Вишковић.

Он је истакао да нема ниједне врсте пољопривредне производње у Републици Српској која није добила повећање гранта или субвенције.

Вишковић је рекао да се Република Српска у 2023. години задужује у мјесечним ануитетима на основу закључака Народне скупштине Републике Српске из новембра.

Он је упитао зашто је проблематично да се Република Српска задужи обвезницама за 30 милиона КМ ако има укупни дуг на нивоу 43 одсто БДП-а, а јавни дуг на нивоу 36 одсто БДП-а, а међународни критеријими дефинишу презадуженост ако је укупни дуг 60 одсто БДП-а, а јавни дуг 55 одсто БДП-а.

- Мислим да у овом тренутку не постоји влада на свијету која функционише из властитих прихода, а да се нигдје и ни код кога не задужује - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске у ранијем периоду тражила, а и у будуће ће тражити механизме да помогне људима у Српској који теже живе.

- Увјерен сам да ће Влада Републике Српске до половине ове године урадити социјалну карту која ће бити основ да препознамо оне категорије друштва којима треба помоћ, а то су пензионери са најнижим пензијама и демобилисани борци Војске Републике Српске - поручио је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске демобилисаним борцима ВРС у прошлој години четири пута додијелила једнократну новчану помоћ од по 100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана