Вишковић: Плате у Српској расту, привреда је конкурентна

Срна
Вишковић: Плате у Српској расту, привреда је конкурентна

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да плате у Српској расту, привреда је конкурентна, а пореске олакшице су најстимулативније у региону.

Вишковић је рекао у Народној скупштини Републике Српске да је Република Српска са пословним партнерима и Савезом синдиката креирала неопходне мјере.

"Република Српске у привреду годишње улаже 420 милиона КМ и то ће бити наредне године, 2025. године и, када се узме у обзир посљедњих неколико година, то је више од 1,2 милијарде КМ. Затао имамо раст плата и привреду која је конкурентна, а пореске олакшице су најстимулативније у региону", рекао је Вишковић, одговарајући на наводе предсједника Привредне коморе Српске Пере Ћорића и потпредсједника Уније удружења послодаваца Дејана Мијића.

Ћорић је истакао да је у Српској потребно унаприједити квалитет образовања како би било усклађено са тржиштем рада, али и привредницима обезбиједити 30 милиона КМ у буџету Републике за наредну годину.

"Изазови су све присутнији, наставак је енергетске кризе, инфлација је присутна, недостатак је радне снаге, што се одразило на пословање привреде у овој години", рекао је Ћорић, говорећи о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2024–2026. године.

Он је истакао да је евидентно да у буџету Републике Српске за наредну годину нема повећања средства за привреду, односно за побољшање пословања и технолошки развој.

"Позивам Владу да буде дефинисан износ од 30 милиона КМ како би привредници били охрабрени за нова улагања, више плате и технолошки развој", додао је Ћорић.

Он је истакао да је потребно више средстава за наступ привредника на сајмовима, али и интензивније радити на подршци запошљавања у привреди јер је евидентан мањак радне снаге.

"Разумијемо проблеме у здравству и школству, али ове области не могу без успјешне привреде. Очекујем од Владе и Народне скупштине да интензивирају сарадњу са привредницима с циљем унапређења реформских процеса", нагласио је Ћорић.

Мијић је рекао да Унија удружења послодаваца у континуитету даје допринос сачињавању економске политике, с циљем стварања продуктивне и социјално праведне заједнице.

"С обзиром на значајан одлив грађана потребно је стварати амбијент у коме би грађани могли да живе квалитетније. Потребно је афирмисати рад и радне навике, али да се укаже на предност живота у Српској и на проблеме оних који иду да живе у инстранство", навео је Мијић.

Он сматра да привреда вапи за технолошким развојем, али и радном снагом.

"Потребно се посветити раду и укупном напретку Републике Српске. Развој привреде отворио је потребу за оспособљенијим радницима", рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана