Вишковић: Отказ уговора о раду неодговорним појединцима и руководиоцима

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић тврди да ће отказ уговора о раду добити неодговорни радници који нису долазили на посао у јавним предузећима и институцијама, али и руководиоци који су то дозволили.

Вишковић је рекао Срни да је истекао рок за предају извјештаја о онима који су примали плату а нису долазили на радна мјеста.

"Тамо гдје су колективним уговорима, које су потписале одређене институције или предузећа са синдикатима, води се дисциплински поступак, али сви на крају заврше са отказом уговора о раду", навео је Вишковић.

Он је додао да су неке од институција, због законских процедура, тражиле додатно вријеме да би спровеле дисциплинске поступке и доставили потребне информације, што је Влада и одборила.

"Ово ће бити посао у континуитету. Има и анонимних пријава. Сви су упозорени да не иду логиком да напишу да је све у реду. Гдје год установимо да смо на било који начин обманути са извјештајем, непосредни руководиоци ће сносити санкције", истакао је Вишковић.

Он тврди да то није никаква пријетња, нити хир, него да је потребно поштовати законе.

"Тражим да буду поштовани закони, да онај ко је у овако тешко вријеме добио посао у државној институцији не треба коментарисати долазак на радно мјесто ни његов радни учинак", додао је Вишковић.

Он је поновио да ће јавност бити на вријеме информисана о онима који не долазе на посао.

"Ако неко три дана узастопно није дошао на посао, није оправдао изостанак то је аутоматски и прекид радног односа. Нико не ради мимо закона. Санкција за оног ко покуша да прикрије таквог појединца јесте да губи позицију на којој се налази, без обзира о коме се ради и на којој позицији се налази", закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана