Вишковић затражио хитну реакцију институција због скандалозног говора Ћемана

СРНА
Вишковић затражио хитну реакцију институција због скандалозног говора Ћемана

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио скандалозан говор професора Митхада Ћемана у којем овај позива на нови рат у БиХ и затражио хитну реакцију надлежних институција како би се што је прије могуће стало на пут оваквим и свим другим сличним изливима мржње према једном народу.

Вишковић сматра да без хитне реакције надлежних институција и судског процесуирања Ћемана, али и свих других који попут њега позивају на нове ратове и убиства, неће моћи да се говори о суживоту и толеранцији у друштву и да се БиХ гради као равноправна заједница свих који у њој живе.

"Потпуно сам затечен радикалним и антицивилизацијским ставовима Митхада Ћемана и најоштрије осуђујем његов отворени говор мржње, у којем пријети новим ратом у БиХ", истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, отворени изливи мржње Ћемана и њему сличних у јавном простору показују да у БиХ, и након готово три деценије од завршетка рата, нажалост, постоји један дио јавности који подржава овакву неприхватљиву и антицивилизацијску реторику и сматра да у БиХ нема мјеста за све који у њој живе вијековима, саопштено је из Владе.

"Због ужасавајућег и скандалозног говора Ћемана, захтијевам хитну реакцију надлежних институција, како би се што је прије могуће стало на пут оваквим и свим другим сличним изливима мржње, а који су, прије свега, упућени према једном народу, који исто као и сви други народи који живе у БиХ, има потпуно право да у својој имовини живи у миру и слободи", рекао је Вишковић.

Премијер Репунлике Српске је поручио да је, зарад добре будућности свих народа и грађана у БиХ, неопходно свим законским мјерама стати на пут цивилизацијски неприхватљивим ставовима и порукама које шири Ћеман.

Ћеман је рекао на предавању које је објављено на "Јутјубу", у организацији Омладинског удружења "Темпо" из Вогошће чији се лого налази иза Ћемана, да "ће сљедећи покољ четника бити гори од свих претходних, за то се спремајте сто посто".

"Хоће ли бити рата - уопште није питање, то уопште није исправно питање. Питање је само кад ће бити рата. Ја вам то гарантујем и Алахом вам се кунем", рекао је Ћеман. /крај/дп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана