Вишковић: Омогућити да медији имају свој закон

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је неопходно да се уреди медијски простор на начин да медији имају свој закон.

Вишковић је, говорећи о новом закону према којем би клевета била третирана као кривично дјело, рекао да ће Република Српска учинити све да би њен медијски простор био уређен законским рјешењима.

"Закон за ту браншу имамо још из времена бивше Југославије који је по свему превазиђен. Не може се неки портал или кориштење јавног простора преко савремених мрежа одвојити од медијског простора", рекао је Вишковић синоћ за АТВ.

Он сматра да треба јасно дефинисати шта је медиј, шта је медијски простор, те шта јесте, а шта није дозвољено.

"Као што сваки закон уређује било коју област, тако треба урадити и медијску област. Имамо данас ситуацију да се људи без икакве одговорности лажно представљају на друштвеним мрежама, етикетирају некога или вријеђају, што може довести до нежељених посљедица", рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је неопходно пронаћи законско рјешење које ће уредити ову област, а да се не утиче на медијску или било коју другу слободу, изражавање или рад новинара.

"Мора се имати одговорност за оно што се напише, објави и подијели са јавношћу. Мислим да је циљ и новинара да се та област уреди, јер сам сигуран и да се професионалци у новинарству гнушају одређених натписа на појединим друштвеним мрежама и садржаја који се на њима објављују", рекао је Вишковић.

Говорећи о општим изборима у БиХ одржаним 2. октобра, Вишковић је рекао да је сва "шарада" која се дешавала након тога и трајала мјесец још више БиХ гурнула у блато.

"То је непотребна играрија која је додатно улила неповјерење у институције БиХ, Централну изборну комисију /ЦИК/ и изборни систем", рекао је Вишковић и додао да је направљено неколико корака уназад, умјесто унапријед.

Он сматра и да је недопустиво да један човјек, без обзира како се звао и представљао, интервенише у Изборном закону на дан избора.

"Не ради се то тако у демократској земљи, а сви се куну у демократију у БиХ. Нема БиХ капацитет демократске земље, све док у њој имате некога ко се представља као високи представник и док имате странце у Уставном суду", рекао је Вишковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана