Вишковић: Одлука неспроводива, појединци преко ноћи мијењају националност

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру још један нонсенс БиХ, јер се подносилац апелације раније изјашњавао као Хрват, а сада као Босанац и Херцеговац, истакавши да је ријеч о обмани и да је одлука неспроводива.

"Сада говори да је дискриминисан. Био си биран. Овдје је постало правило, поготово у другом ентитету да се преко ноћи мијења национална припадност због позиција и фотеља", рекао је Вишковић за АТВ.

Он је истакао да се у свему томе нађе и Суд у Стразбуру који говори о дискриминацији.

"Да су само прочитали Устав БиХ видјели би да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Та одлука је неспроводива", нагласио је Вишковић.

Он је навео да се оваква одлука не може спровести по важећем Уставу БиХ, односно Дејтонском мировном споразуму.

"То је све у сфери музичких жеља у Сарајеву. Чуо сам и да тај неизабрани странац коментарише пресуду. Та одлука има јачину као и његове одлуке. У Републици Српској не би требало да се оптерећују тим одлукама", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Република Српска дала рјешење за спровођење ранијих одлука Европског суда за људска права у Стразбуру, као у случају "Сејдић-Финци", али и указао на бројне друге одлуке које нису спровеле власти у Федерацији БиХ.

Говорећи о националној припадности народа у БиХ, Вишковић је прокоментарисао и постављање споменика краљу Стефану Првом Твртку Котроманићу у Сарајеву.

"Немам ништа против. Нека су поставили. На неки начин су тиме признали какво им је поријекло", закључио је Вишковић.

Споменик краљу Стефану Првом Твртку Котроманићу откривен је у уторак, 29. августа, недалеко од зграде Предсједништва БиХ у Сарајеву. На постаменту споменика је наведено да је ријеч о "босанском краљу".  

Српска брани институције, позив грађанима да се масовно одазову

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је грађане Српске да се масовно одазову на протест подршке предсједнику Републике Милораду Додику и на достојанственом скупу покажу да бране институције и Српску.


"Овдје је ријеч о институцијама и овдје је у питању Република Српска. Ми треба да бранимо институције. Не да будемо адвокати појединца, овдје говоримо о институцији предсједника Републике Српске и директору жСлужбеног гласника Републике Српскеж", изјавио је Вишковић за АТВ.

Премијер је нагласио да, ако се не бране институције - не брани се ни Република Српска, оцјењујући да ће се скупу одазвати велики број људи, чиме би била послата јасна порука да ово што се ради, када је ријеч о подизању оптужнице против Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, нема везе са правом и правдом.

"Позивате на одговорност људе који су радили само оно што пише у Уставу, као што је потписивање Указа о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина и ви хоћете некоме и то да забраните", рекао је Вишковић.

Он је упитао шта треба да ради директор "Службеног гласника", осим да објави Указ који је потписао предсједник, а претходно је документ усвојен у Народној скупштини Републике Српске?

"Планирао сам одлазак у Сарајево. Позивам наше људе да скуп буде достојанствен, без било каквих провокација и инцидената. Не видим ниједан разлог због чега би неко забранио такав један скуп када су тамо разна удружења и организације имали протестна окупљања и све је прошло у најбољем реду", навео је Вишковић.

Вишковић је поздравио подршку удружења проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и додао да је то и очекивано, с обзиром на то да су нападнуте институције Српске.

"Ово је одбрана институција Републике Српске. Не видим да има било ко у Републици Српској ко неће стати иза својих институција. Нема веће институције од предсједника Републике Српске", нагласио је Вишковић.

Он сматра да је јасна позадина овог случаја, али и напоменуо да неизабрани странац без легитимитета не може бити изнад институција.

Вишковић се осврнуо и на наметање закона, које је донио неизабрани странац, те упитао шта треба онда да раде легално изабрани представници у овој земљи?

"Ако ви онемогућавате предсједнику Републике Српске да ради у складу са Уставом и законима, а то је да потписује указе, односно законе које је донијела Народна скупштина, онда сте ви де-фатко и де-јуре укинули позицију предсједника Републике", оцијенио је Вишковић и додаода им је то крајња намјера.

Вишковић каже да не разумије због чега је подигнута оптужница ако су легално изабрани представници у институцијама донијели неку одлуку, а не реагује се када то учини неизабрани странац без легитимитета.

"Ми морамо правним стварима да се боримо против неправде. Уважам Њемачку као велику силу и економију и нема нико ништа против Њемачке, али не може један Нијемац доћи овдје и рећи да се он од данас ту пита. Поставља се логично питање, због чега се онда одржавају избори?", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана