Вишковић: Одбијање Кантона да подрже реформску агенду раскринкава све лажи на рачун Српске

Срна
Вишковић: Одбијање Кантона да подрже реформску агенду раскринкава све лажи на рачун Српске

БАЊАЛУКА - Неусвајање Нацрта реформске агенде, на који је Република Српска дала сагласност, док четири кантона у ФБиХ нису, показује да су све оптужбе Кристијана Шмита и Амбасаде САД на рачун Српске да блокира европске интеграције, да је против инвестиција из ЕУ и да блокира новац намијењен грађанима у БиХ - нетачне, малициозне и против Српске, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Подсјетивши да је Реформска агенда требало да након усвајанја буде упућена у Брисел, након чега је требала почети уплата прве транше од 70 милиона евра намијенјених БиХ, Вишковић је навео да је ово још један у низу доказа да је Република Српска опредијелјена за пут ка ЕУ.

Вишковић је истакао да су четири кантона, у којима је већина окуплјена око СДА, блокирала Реформску агенду и тиме онемогућила прву траншу од 70 милиона евра намијенјених БиХ, што показује сву нефункционалност у ФБиХ и раскринкава све те лажи и које по ко зна који пут демаскирају односе у БиХ.

Он је подсјетио на упорна лаганја и етикетиранја Републике Српске да наноси штету БиХ, институцијама и грађанима, али да је ово показателј како су те изјаве биле нетачне и против Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је истакао да је Република Српска показала да је опредијелјена за европски пут и, као и до сада, дала пуни допринос и активно учествује у процесима европских интеграција.

„Захвалјујем свим нашим представницима који су учествовали у овом процесу, као и представницима Европске комисије и истичем да се у БиХ могу спроводити потребне активности у процесу европских интеграција и на ЕУ путу, уважавајући постојеће уставно уређенје и механизам координације“, нагласио је Вишковић.

Он је захвалио и представницима из Европске комисије који су заједно у сараднји са представницима Републике Српске радили на усаглашаванје предложених мјера.

„Још једним истичем да је овај пут, приликом неусвајанја Нацрта реформске агенде, доказано и показано да Република Српска и нјене институције нису реметилачки фактор у БиХ како се жели упорно представити од оних који су против Републике Српске и нјених институција, већ да је Република Српска спремна и способна и лидер у процесу европских интеграција у БиХ“, заклјучио је Вишковић.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није усвојио Нацрт реформске агенде јер нису сагласност дала четири кантона, саопштено је из Савјета министара.

Сагласност на Нацрт реформске агенде нису дали Кантон Средња Босна, Тузлански кантон, Зеничко-добојски кантон те Унско-сански кантон. Због њиховог одбијања, БиХ је једина земља Балкана која није службено поднијела Нацрт документа Реформске агенде.

Из СДА су истакли да је неприхватљиво да из цијелог документа буде брисан термин „државни“, „да се државне институције као носиоци активности замјењују ентитетским, да се уводи ентитетски и етнички вето у одлучивању тамо гдје га до сад није било, те да се на листи индикативних пројеката који ће бити Финансирани налазе углавном пројекти из Републике Српске и кантона са хрватским већином, док су запостављени кантони са бошњачком већином“.

„Удовољавање ултиматумима из Републике Српске не може произвести Програм реформи какав је потребан БиХ и њеним грађанима“, навели су из СДА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана