Вишковић: Обустава кредитних аранжмана наставак политичких притисака на Српску

ГС
Foto: Влада Републике Српске

БАЊАЛУКА - Одлука њемачке администрације да обустави кредитне аранжмане у пројектима у Српској представља наставак политичких притисака на Републику Српску с циљем да, економском присилом, одустанемо од борбе за наша права, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић

Вишковић је подсјетио да су још прије неколико године са њемачком банком КФВ уговорени кредитни аражмани у вези изградње вјетропарка "Хргуд" код Берковића и обнове агрегата у ХЕ "Требишњица", као и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Градишци.

"Сви ови пројекти су у различитим, углавном припремним фазама реализације, а највећим дијелом, требали су бити реализовани кредитним средствима њемачке КФВ банке. Жао нам је што што се њемачка Влада одлучила на овакав корак, поготово што је сваки наш корак заправо борба за досљедно поштовање и примјену Дејтонског мировног споразума", нагласио је предсједник Владе Српске.

Он је рекао да ће без обзира на ову одлуку, Република Српска настојати да у разумном року изнађе други модел финансирања, како би реализовали све ове пројекте који су од великог значаја за грађане и Републику Српску у цјелини, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Влада Њемачке одлучила је да обустави четири инфраструктурна пројекта у Републици Српској чија је укупна вриједност 105 милиона евра.

У јучерашњем саопштењу из Амбасаде Њемачке у БиХ наводи се да је ријеч о пројектима рехабилитације Хидроелектране "Требиње", фаза три и четири, Вјетропарка "Хргуд" и збрињавања отпадних вода у Градишци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана