Вишковић: Нова инвестиција на простору Републике Српске

Срна
Foto: Срна

ЛАКТАШИ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је данас у Лакташима меморандум о разумијевању са представницима чешке компаније „Еко-инвестмент“.

- Ово је нова инвестиција на простору Републике Српске. Компанија у овом моменту има преко двије милијарде КМ промета. Оно што је посебно занимљиво за компанију Целекс, имају преко 328 радника који данас раде и број запослених ће се повећавати - истакао је Вишковић.

Премијер Српске истиче да ће Целекс постати лидер прозиводње папира на простору Западног Балкана.

- Република Српска ће имати више бенефита. Имамо стране инвестиције и овиом демантујемо све који говоре да Српска остаје без улагања. Влада Српске ће компанији Целекс и Еко групацији бити партнер и прије званичног потписивања реализовали смо 50 одсто из меморандума - додао је Вишковић.

Меморандум је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика. који је рекао је да је циљ да компанија „Еко инвестмент“, у чијем је власништву и фабрика „Целекс“, у наредном периоду повећа ниво производње и број запослених, а први корак за реализацију инвестиције од 100 милиона евра је поменути меморандум.

„Потребно је регулисати имовинско-правне односе да би се могли градити нови објекти и да би се могле поставити најмодерније машине у области производње папира. Компанија је извозно оријентисана и за Републику Српску је важно да у свом билансу има извоз који је важан економски показатељ“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Лакташима након потписивања Меморандума о разумијевању.

Он је навео да је „Целекс“ била увијек социјално одговорна компанија упркос тешким тренуцима, а посљедњи је пожар који је захватио погоне фабрике који је проузроковао вишемилионску штету.

„Извршавали су своје друштвене обавезе. Ово што се десило подразумијева потребу да Влада буде присутна“, рекао је Додик.

Он је рекао да су представници компаније одлучили да додатно инвестирају у Републику Српску.

„Договорили смо се шта Влада треба да учини и то је све дио меморандума. Моје је само да честитам. Нама је важно да очувамо радна мјеста и да подржимо компанију која даје добре резултате, и у наредном периоду“, навео је Додик.

Инвестициони циклус односи се на изградњу нове хале, конфекцијске линије и складиште готових производа, набавку нове папир машине са припадајућом инфраструктуром, те инвестиције у енергетску инфраструктуру.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић и представник компаније „Еко инвестмент“ потписали су уговор о снабдијевању електричном енергијом у наредних пет година и једини је такве врсте.

Потписивање је уприличено у Хотелу „Сан“ у Лакташима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана