Вишковић: Нема слободе без Републике Српске

СРНА
Вишковић: Нема слободе без Републике Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Слобода је за српски народ светиња, а нема слободе без Републике Српске, поручио је вечерас предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић приликом посјете Храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи и Спомен-цркви у којој су уписана имена 2.793 борца која су дала животе за Српску.

"Довољно је да уђете у један овакав храм и да видите 2.793 имена људи који нису били припадници ниједне политичке опције, него припадници српског народа, који су дали оно најсветије за Републику Српску", рекао је Вишковић новинарима и истакао да данас нико нема мандат ни овлаштење да било шта уради што не би било у интересу Републике Српске и њених институција.

Он је навео да, када дође на оваква мјеста, саосјећа са породицама погинулих, али се и присјети тих трагичних дана и борбе за Републику Српску.

"И вечерас смо у Источном Сарајеву скоро истим поводом - да се одбране институције Републике Српске и да на трагу оног што су ови људи урадили дајући животе за Републику Српску и њима у завјет кажемо да нема нико право да нанесе било какву штету институцијама Српске", поручио је Вишковић.

Он је српски народ позвао на саборност, јединство и на завјет погинулим српским борцима, те нагласио да сви треба да се понашају као што су се они понашали тих 90-десетих година прошлог вијека.

Вишковић је рекао да они нису кренули у одбрану Републике Српске као припадници странака него као патриоте, те да су бранили своје домове и породице.

Према његовим ријечима, српска војска никада није била освајачка, већ је увијек штитила само своје.

"Ми не желимо зло нашим комшијама у федералном Сарајеву, већ им желиммо исто што и себи. Ми само желимо да будемо уважени, поштовани и да о будућности БиХ одлучујемо заједно, јер о томе не може одлучивати неки странац који не зна боље од нас шта је то важно и шта ми то треба да радимо у БиХ", истакао је Вишковић

Он је захвалио представницима Источне Илиџе који су изградили Спомен-цркву уз помоћ влада Републике Српске и Србије, те најавио да ће Влада помоћи да се заврше још неки радови и да то буде објекат који ће осликавати српску историју и који ће бити на понос.

Вишковић је рекао да у Спомен-цркву треба да долазе наша дјеца и унучад, да науче да су њихови преци дали животе за слободу.

Спомен-цркву су вечерас посјетили и прислужили свијеће и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, српски министри у Савјету министара и српски посланици у Парламентарној скупштини БиХ.

У Спомен-цркви налазе се имена погинулих бораца и припадника полиције који су дали животе за опстанак Срба на овим просторима. У Спомен-цркви су имена погинулих не само са подручја Илиџе, него и из других општина тадашњег Српског Сарајева које су Дејтоном припале ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана