Вишковић: Неће бити поскупљења струје у 2024. години

СРНА
Foto: Дражан Оскар П.

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да неће бити поскупљења струје у 2024. години, те указао на значај улагања у обновљиве изворе енергије.

Вишковић је истакао да постоји спремност и интересовање инвеститора да се у Српској произведе више од 4.000 мегават-часова електричне енергије путем обновљивих извора енергије.

"То су инвестиције вриједне око седам милијарди КМ у овом моменту. Морамо бити свјесни чињенице да се неће моћи реализовати сви пројекти, првенствено због преносне мреже, односно њених капацитета, која није у стању да прихвати толику количину произведене енергије. Због тога је отворено и питање будућег рада `Електропреноса БиХ`", појаснио је Вишковић.

Прије почетка скупа "Бањалука енергетски форум - уштедимо енергију", Вишковић је истакао да је у Српској покренут процес енергетске транзиције, и то путем инсталације соларних панела на домаћинства, што је једна од мјера за ограничавање цијена електричне енергије.

"Подршка ЕУ је добродошла и увијек су, бар декларативно, подржавали овакве ствари када су у питању обновљиви извори енергије. Ми испуњавамо и обавезе из енергетске заједнице. Мислим да смо овдје партнери. Не може се простор Балкана или БиХ изоловати у односу на читаву Европу", истакао је Вишковић.

Када је ријеч о раду "Електропреноса БиХ", премијер Српске је истакао да још нису усвојени ни плански документи за ову годину, што је јуче рекао и на састанку у Сарајеву.

"То сам јуче поновио и колеги Нермину Никшићу и свим партнерима за столом да је крајње вријеме да се озбиљно разговара о неким стварима. Преносну мрежу треба довести у стање да прихвати што више пројеката из области зелене енергије", истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће и у наредном периоду приликом креирања законских рјешења бити консултовани стручњаци, пословна заједница и инвеститори, те уважени ставови са данашњег скупа.

"Зелена енергија је нешто што је обавеза, али је жеља нас у Републици Српској да пређемо са енергије која загађује животну средину. Већину енергије БиХ, а с тим и Република Српска, добија из угља и битно нам је да пређемо на алтернативне начине производње електричне енергије", навео је Вишковић.  

Одговарајући на питање новинара о уговору за сепарацију угља у Руднику и термоелектрани "Гацко", Вишковић је рекао да је урађено све у складу са процедурама, односно по закону.

"Били су и протести грађана због загађења. Док не изградимо постројење за пречишћавање угља ми тај проблем не можемо ријешити. Ријеч је о здрављу људи, а да се иде у поступак редовне јавне набавке, тај посао се не може завршити у наредних пет година. Сматрам да је на првом мјесту здравље људи и треба поштовати грађане који живе на том простору", рекао је Вишковић.

На отварању форума окупљенима су се, осим премијера Вишковића, обратили министар привреде и предузетништва Војин Митровић и предсједник Уније послодаваца Саша Тривић.

Присутни су министар енергетике и рударства Петар Ђокић, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и бројни привредници.

На форуму се очекује више од 300 учесника, укључујући регионалне произвођаче из области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, потенцијалне кориснике, односно компаније, представнике Владе Српске, ЕУ, банкарског сектора и међународних организација.

Скуп организује Унија послодаваца Републике Српске у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана