Вишковић Настављају се преговори са мађарском партнерима о инвестицијама

Срна
Вишковић Настављају се преговори са мађарском партнерима о инвестицијама

ТРЕБИЊЕ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас наставак преговора са мађарским партнерима о инвестицијима, те да ће им предочити пројекте који се односе на путну инфраструктуру, соларне и хидроелектране, али и друге.

Вишковић је рекао да се у јучерашњим разговорима са предсједником Владе Мађарске Виктором Орбаном говорило о значајним инвестицијама у Српској у наредном периоду.

"Потписали смо меморандум о сарадњи између двије Владе и у наредних мјесец или два дана отићи ћу у Мађарску и тамо ћемо наставити преговоре о тим инвестицијама", рекао је Вишковић новинарима у Требињу.

Он је додао да ће Република Српска у међувремену детектовати оно што је занимљиво да се гради, од путне инфраструктуре, соларних и хидроелектрана, али и других објеката.

"Све су то пројекти које ћемо предочити мађарским партнерима, тако да у наредним мјесецима очекујемо да ћемо направити значајне искораке на добробит свих грађана Републике Српске", рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да се у Херцеговини већ ради на соларним електранама, наводећи да се на подручју Требиња са мађарским партнерима гради соларна електрана "Требиње један", те да ће се ових дана анексирати тај уговор.

Вишковић је рекао да је та електрана требало да има 70 или 80 мегавата снагу, а сада ће имати око 150 мегавата, зато што мађарски инвеститор има двослојне панеле који са обје стране производе електричну енергију, па се на истом простору добија двоструко већи капацитет.

Према његовим ријечима, Влада Српске одобриће тај пројекат.

 

Српска наставља борбу правним средствима

 

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је је да ће се Република Српска, након неуставне одлуке Уставног суда БиХ, наставити борити правним средствима и да ће учинити све да сачува мир и стабилност.
"Борићемо се правним средствима. Ни на какав начин не желимо угрозити безбједност наших грађана у Републици Српској, а тиме ни грађана у БиХ. Порука Уставног суда БиХ је, заиста, веома опасна - да игнорише постојање једног народа, ентитета који заузима 49 одсто земље и да на неуставан начин радите то све!?", истиче Вишковић.

Он сматра да је било природно да се неуставна одлука поништи, али и истиче да не очекује да се то деси.

"Ако у том суду има бар мало морала и стручних норми, било би очекивано да они ту своју одлуку у најмању руку пониште. Али, не очекујем такву реакцију зато што је ово БиХ", каже Вишковић.

Вишковић за РТРС истиче да Републици Српској не остаје ништа друго него да закаже посебну сједницу Народне скупштине Српске на којој ће се донијети одлуке о непримјењивању одлука Уставног суда на територији Републике Српске.

"Тај закон ћемо путем наших посланика у Парламентарној скупштини БиХ упутити законом предвиђену процедуру. У новом закону ће бити ријешено и који је кворум, на који начин се бирају судије. Дефинитивно послије 30 и више година од немилих догађаја који су се десили на простору БиХ, заиста је дошло вријеме да у Уставном суду БиХ сједе судије из БиХ, да странцима захвалимо на досадашњем /не/раду. Крајње је вријеме да они оду и да судбину ове земље преузму домаће институције", наглашава Вишковић.

Вишковић напомиње да је неразумно да Уставни суд доноси неуставне одлуке, јер да би неко постао судија овог суда у блио којој земљи мора да буде врхунски правник, а у Уставном суду БиХ и даље сједе странци.

Он наводи да недавна измјена правила Уставног суда БиХ, гдје кажу да више није потребно да имају судију који долази из Републике Српске, којег бира Народна скупштина Српске, неодољиво подсјећа на ситуацију из деведестих година прошлог вијека када је прегласан један конститутивни народ и услиједили су немили догађаји.

Вишковић истиче да начин доношења ове одлуке говори о ароганцији и показивању мишића, али и непоштовања према Србима.

Замјеник шефа Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је Срни да ће скупштински Колегијум у понедјељак, 26. јуна, заказати сједницу Народне скупштине о Уставном суду БиХ, с обзиром на то да је истекао рок дат овом суду да укине спорну одлуку.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да данас до 12.00 часова повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о свом раду о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана