Вишковић: На Сретење у Орашцу запаљена искра слободе

СРНА
Foto: Срна

ОРАШАЦ- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Сретење - Дан државности Србије један је од највеличанственијих датума српске славне историје.

"Сретење је дан када је у јуначком Орашцу запаљена искра слободе", истакао је Вишковић, који у Орашцу присуствује обиљежавању Дана државности Србије.

Вишковић је честитао Србији Дан државности, објављено је на налогу Владе Републике Српске на друштвеној мрежи "Икс".

У Орашцу се, поводом Дана државности Србије – Сретења, одржава централна државна церемонија, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијера Радована Вишковића и предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића.

Церемонију предводи изасланик предсједника Србије и министар одбране Милош Вучевић, а присуствују министар спољних послова Ивица Дачић, као и министри у Влади Републике Српске.

Србија 15. фебруара обиљежава Дан државности, установљен у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана