Вишковић: Ми више требамо Европској унији, него они нама

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - БиХ више треба ЕУ и Бриселу, него они нама, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

-Иако не спомињу датум преговора, негдје у спекулацијама кажу - датум ћете добити послије избора за Евроспки парламет. То значи да ни они нису сигурни. Питање је хоће ли ти који су данас донијели одлуке, послије јуна бити на тим функцијама - наводи Вишковић, преноси РТРС.

Истакао је да зна да неки неће бити ту.

- Не видим овдје ништа спектакуларно. БиХ у односу на Украјину и Молдавију, а и на неке сусједне земље са западног Балкана, требала је добити раније тај статус - рекао је Вишковић.

Европска комисија донијеће одлуку да препоручи Савету ЕУ да отвори приступне преговоре са БиХ, најавила је данас предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вишковић: Амерички извјештаји злонамјерни

Радован Вишковић рекао је да су амерички извјештаји злонамјерни и да желе да Српској узму рудна богатства.

Вишковић је навео да се у БиХ вјештачки прави прича о нарушеној безбједности, нагласивши да предсједник Републике Српске Милорад Додик и сви други поједнци и институције штите Устав.

-Ако неко наруши мир то ће бити искључиво дјеловањем странаца. То питање треба поставити Амбасади САД - рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да постоје притисци странаца, те подсјетио како су покушали да зауставе трансакцију приликом исплате бечких обвезница.

-Ми смо платили два дана раније. Они би то зауставили да могу причати да Република Српска нема новаца. Пријете санкцијама, уцјенама и спречавањем пројеката. Мијешају се и у оно што сами желимо да градимо - рекао је Вишковић.

Канцеларија директора Националне обавјештајне службе (ОДНИ) Сједињених Држава навела је у годишњем извјештају да ће се “западни Балкан вјероватно суочити с повећаним ризиком од локализованог међуетничког насиља током 2024. године”.

Западни Балкан, конкретно БиХ и Косово и Метохија, помињу се у поглављу “конфликти и нестабилност”, а упозорава се како би “националистички лидери могли погоршати напетости, док ће спољни актери искористити етничке разлике да би повећали или заштитили свој регионални утоцај и осујетили ширу интеграцију Балкана у ЕУ или евроатлантске институције”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана