Вишковић: Колико је БиХ далеко од ЕУ, Украјина је још даље

Г.С.
Foto: Твитер

БАЊАЛУКА - Колико је БиХ далеко од чланства ЕУ, Украјина је још даље, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић коментаришући одлуку Европског савјета о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом, али не и са БиХ.

Вишковић је рекао да је недавно и европског комесара за проширење Оливера Вархељија питао да ли мисли да је лако грађанима БиХ објаснити како је могуће да су Украјина и Молдавија испред БиХ.

Он подсјетио је на став премијера Мађарске Виктора Орбана да неће у овом моменту подржати европски пут Украјине.

"Отварање приступних преговора је куповина времена, јер се очекују избори у ЕУ, неколико европских земаља и у САД. Није више ни ситуација у Украјини главна тема и сигурно је да је мир неопходан", рекао је Вишковић, преноси АТВ.

Вишковић истиче да је проблем и сукоб у Гази који може да се рефлектује и на БиХ.

"Може да се рефлектује, јер у овој години већи је прилив миграната у БиХ него у неколико претходних година. Раније је 28.000 миграната годишње улазило у БиХ, а ове године их је дошло 33.000. То може бити безбједносни проблем, јер се међусобно сукобљавају и зато безбједносне агенције интензивно сарађују како би био осујећен сваки проблем", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана