Вишковић: Историјски закључци Свесрпског сабора никога не вријеђају

Срна
Вишковић: Историјски закључци Свесрпског сабора никога не вријеђају

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су на Свесрпском сабору у Београду донесени озбиљни и историјски закључци и да усвојена Декларација говори само о будућности српског народа и ниједним зарезом не наноси штету било ком другом народу, не задире у друге односе и никога не вријеђа.

Вишковић је истакао да се у Декларацији налази 49 закључака, док један од њих позива да Срби понуде и другим народима, не само у БиХ, него и регионално, да се потпишу споразуми гдје би се постигла регионална стабилност, мир и просперитет.

"Закључци се односе на економију, привреду, путну инфраструктуру, енергетику, културу, језик и спорт", појаснио је Вишковић.

Он је истакао да Декларација има будућност, као и да постоји Национални савјет као тијело које чине предсједници република, влада, академија наука и умјетности, сената, истакнути спортисти, који је задужен да прати спровођење свих закључака из документа.

"Да наставимо радити у интересу људи који живе на овим просторима. Зашто је некоме проблематична иницијатива `Отворени Балкан` и зашто неко мисли да, ако је идеја дошла из Србије, то треба да прави штету некоме другом? Зашто наши грађани да трпе због неких административних баријера?", упитао је Вишковић.

Он је навео да је Декларација јавно доступна и налази се на интернет страници Владе Српске, а достављена је и свим начелницима и градоначелницима у Српској, директорима јавних предузећа, универзитетима и факултетима.

Одговарајући на питање како би прокоментарисао да се на једном мјесту окупе сви Албанци у Приштини и донесу "свеалбанску декларацију" Вишковић је за РТРС рекао да не би имао ништа против ако не иде на штету било ког другог народа.

"Ми када се окупимо и доносемо неки документ, дамо га на увид свакоме, а многи раде сличне ствари испод жита", напоменуо је Вишковић.

Премијер Српске је упитао зашто би неко имао потребу да тајно из БиХ предлаже резолуцију о Сребреници УН, те подсјетио да је прије мање од мјесец дана министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић окупио бошњачки сабор у Сарајеву.

Вишковић је подсјетио да је изграђени мост преко ријеке Саве на Рачи у цијелости финансирала Србија, да од БиХ није тражила ниједну марку, а могла је, те истакао да ће градити и дио ауто-пута који ће сви грађани користити.

Он је нагласио и да изграђени мост није само за припаднике српског народа.

"Тако нешто не може да шкоди никоме и никада. Мостови су да повезују народ и нису ту да наносе штету и пометњу", поручио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана