Вишковић: И за Сатлера недопустиво да неизабрани странац интервенише у законодавство

Срна, РТРС
Вишковић: И за Сатлера недопустиво да неизабрани странац интервенише у законодавство

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер сагласан да је недопустиво да једна земља која је на путу ка ЕУ има неизабраног странца који интервенише у законодавство.

- Желим то јавно да кажем, чак ако и Сатлер демантује - истакао је Вишковић коментаришући састанак са Сатлером.

Вишковић истиче да то све значи деградацију демократије, избора и Парламентарне скупштине БиХ.

- Ако један човјек без обзира како се звао и одакле долазио може да интервенише у законодавство и каже “ако мене не поштујете, идете у затвор”. И већина држава чланица ЕУ не подржава такво понашање и такав став. Сатлер је рекао да ће у неформалном разговору то пренијети Кристијану Шмиту - истакао је Вишковић.

Каже да је током састанка поменуо и поступак пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорад Додика.

- Рекао сам да тај процес може изазвати нежељене реакције - изјавио је Вишковић.

Вишковић истиче да је уставна обавеза МУП-а Српске да штити предсједника Српске.

- Замислите апсурд ако неко упути налог за хапшење предсједника. Да ли мора доћи до контакта између институција и МУП-а Српске и ко ће бити за то одговоран? - упитао је Вишковић.

Каже да га је Сатлер питао за процјену.

- Рекао сам да морају бити свјесни да ће МУП Српске радити уставом загарантован посао. Предсједник Српске је штићена личност. Тачно је прописана процедура. У једном тренутку може доћи до ескалације безбједносне ситуације у БиХ. Желио сам то да им кажем и нека знају да морају водити рачуна о томе. Било би добро да о томе размишљају на вријеме - истакао је Вишковић. Истакао је и да Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске предузима потребне мјере с циљем спречавања евентуалног терористичког акта.

Вишковић је подсјетио да су италијанске безбједносне службе процијениле како су могући терористички напади на простору Европе, оцијенивши да је то могуће јер постоје људи који су учествовали на неким од ратишта на Блиском истоку.

Он је истакао да је данас пренио шефу Делегације ЕУ Јохану Сатлеру да за МУП Српске није обавезујући позив министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића да се у БиХ подигну мјере безбједности на виши ниво због бојазни од евентуалног преливања кризе са Блиског истока, али да уважава тренутну ситуацију и предузима потребне мјере.

-Министар безбједности нема надлежност да наредбодавно тражи поступање неких других безбједносних агенција у БиХ, али уважавајући тренутно стање и могућност МУП предузима потребне акције колико је могуће да спријечимо да се деси неки терористички акт - рекао је Вишковић новинарима у Сарајеву.

Он је напоменуо да је данас разговарао са шефом Делегације ЕУ Јоханом Сатлером и о дешавањима у Гази, миграцијама, безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана