Вишковић и Сијарто потписали изјаву о сарадњи

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потписали су данас у Бањалуци Заједничку изјаву о сарадњи Републике Српске и Владе Мађарске у којој двије стране потврђују намјеру да ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката.

Како је раније из Владе Српске саопштено, изјава има за циљ унапређење привредне, научно-технолошке, образовне, културне и друге сарадње.

Стране изражавају намјеру да, у оквиру својих институционалних надлежности и у складу са законима БиХ и Републике Српске и Мађарске, у пуном поштовању преузетих међународних обавеза и оних које обавезују Мађарску због њене припадности ЕУ, промовишу реализацију иницијатива од међусобног интереса.

Тим иницијативама је циљ унапређивање и проширивање узајамно корисне сарадње у областима привреде - енергетика, индустрија, мала и средња предузећа, пољопривреда, водопривреда, туризам и друге привредне дјелатности/, науке, технологије, културе, образовања, младих, јавне управе и локалне самоуправе, здравља и другим областима.

Потписивање изјаве у Административном центру Републике Српске услиједило је након састанка делегација које су предводили предсједник Српске Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан.

У Административном центру Српске предвиђена је конференција за новинаре.

За вечерас су планиране шетња Бањалуком и свечана вечера у част Орбанове посјете Републици Српској.

Раније данас Орбана и делегацију Владе те земље је на Међународном аеродрому Бањалука у Маховљанима дочекао Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана