Вишковић: Крајње вријеме да се проблеми у "Електропреносу БиХ" почну рјешавати

Срна
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је крајње вријеме да се проблеми у "Електропреносу БиХ" почну рјешавати, те да се активније ради на питањима која представљају проблем за цијелу БиХ.

Вишковић сматра да је крајње вријеме да се проблеми у "Електропреносу БиХ" почну рјешавати, те да се активније ради на питањима која представљају проблем за цијелу БиХ.

Он је рекао да очекује да ће се формирањем нове Владе Федерације БиХ (ФБиХ) проблеми почети рјешавати, подсјетивши да су ентитетски премијери чланови Скупштине „Електропреноса" и да се одлуке доносе консензусом.

Он је рекао да указује на тај проблем откад по службеној дужности као премијер учествује у Скупштини акционара „Електропреноса", напомињући да је ово проблем за цијелу БиХ, а не само Републику Српску или други ентитет.

Вишковић је навео да има новца на рачунима „Електропреноса", али да тај новац рапидно губи вриједност лежећи у одређени банкама у БиХ.

" Нешто што је коштало милион КМ прије годину дана, данас кошта значајно више. Ако сте за тај исти новац могли да урадите, на примјер, 100 километара новог далековода, данас то не можете урадити за исти новац " рекао је Вишковић за портал „Бањалука.нет".

Он је подсјетио да је прије петнаестак дана западни дио Републике Српске остао без напајања електричном енергијом на неколико часова.

Према његовим ријечима, људи који живе у Бањалуци знају како је тај град изгледао прије 20 или 30 година и колико је стамбених објеката било тада, а колико их има данас.

" Енергетски капацитети који опслужују Бањалуку остали су на нивоу деведесетих година. Надам се да ће сви трафои који снабдијевају наше градове издржати напонске ударе, јер новосаграђене зграде прикључене су на исте трафо-станице које су биле пројектоване у неком другом периоду " додао је Вишковић.

Он је истакао да је у Бањалуци требало да буду изграђена два трафо-постројења, од којих један у околини „Инцела", а други гдје је „М:телова" дирекција.

" Та одлука је донесена прије пет година, а тек сада се ту нешто може радити. Међутим, планирана средства до прије пет година нису ни близу довољна да данас саградите то што је тада планирано " напоменуо је Вишковић.

Он сматра да треба доћи до измјене плана како би се што прије почела градити та два трафо-постројења.

" Крајње је вријеме да се у 'Електропреносу' уреде неке ствари, те да се почну активније рјешавати одређена питања " поручио је Вишковић.

Он је рекао да овај проблем није само у Бањалуци и Републици Српској, већ и у ФБиХ, са једном назнаком да су ипак мало мудрије радили у неком претходном периоду, јер су, како каже, своје пројекте који су у одређеном моменту одобрени и реализовали.

" У Сарајеву, Грачаници, Живиницама и Мостару саграђена су нова напонска постројења и на неки начин они су то значајно кориговали у односу на Републику Српску " навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да сумња да је неко свјесно пројекте у Републици Српској потцијенио у смислу новчаних износа.

"Онда када дођете до тендера и јавне набавке, не можете да реализујете тендер, јер имате недовољна средства за изградњу тог објекта. Они су реалније у ФБиХ процјењивали своје објекте и, онда када дођу у фазу тендера, изаберу извођача и на крају реализују тај пројекат " појаснио је Вишковић.

Он је навео да ово није само његова сумња, већ има и доказе за то, јер је мали број тендера на простору Републике Српске прошао, због недостатка средстава, јер су понуде биле веће него што су била одобрена средства за ту врсту пројекта.

"Мислим да је то неко свјесно опструисао. Сигурно да ћемо доласком новог премијера ФБиХ морати да питања поставимо на сто и да их што хитније рјешавамо " поручио је Вишковић.

СПАСИОЦИ У ТУРСКОЈ ПОКАЗАЛИ ВЕЛИКО ПОЖРТВОВАЊЕ И ОСВЈЕТЛАЛИ ОБРАЗ СРПСКЕ

Вишковић је изјавио да су спасиоци из Српске у Турској показали велико пожртвовање, одговорност, знање и стручност, те да су они хероји и понос Републике Српске, јер су јој освјетлали образ.

Он је рекао да је Српска сада добила око 50 људи који могу бити база како за едукацију и обуку младим људима, тако и за интервенцију уколико би се десила слична ситуација у Републици Српској.

Премијер Српске је захвалио људима из Цивилне заштите, Горске службе спасавања, ватрогасним јединицама, као и људима који су у властитој режији одлазили да помогну угроженима у катастрофи која се десила на простору Турске и Сирије.

„Република Српска сада има квалификоване људе, који су за 10 дана научили више него за 10 и више година на обукама, предавањима и тренинзима“, рекао је Вишковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана