Вишковић: Формирањем Владе показали смо да смо најстабилнији дио БиХ

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Формирањем нове Владе Републике Српске, показали смо оно што показујемо све ове године - да је Република Српска најстабилнији дио БиХ, да први имплементирамо изборе и да смо то урадили и овај пут, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Истакао је да је био спреман да се појави у Народној скупштини Републике Српске и прије мјесец, али како је истакао морао је сачекати да се формира Вијеће народа.

- Свјестан сам да је 2023.година изазовна и да неће бити лакша или релаксиранија од претходних. Пред нама су велики изазови - рекао је Вишковић.

Додао је да ће максимално радити свој посао, да би одговорили свим задацима.

- Ако се неко од министара не буде могао носити са тим, нећу имати разумијевања и они су тога свјесни. Тражићу максималан рад, а ко не може да одговори задатку, радиће неке друге послове - поручио је Вишковић.

Вишковић је нагласио да су економски раст, дигитализација, реформа јавних предузећа, здравствена и социјална политика и демографска обнова Српске пет приоритета нове Владе Српске.

-За већину ових циљева, предуслов је формирање три радне групе, што је новина извршне власти. Задатак прве је израда социјалне карте, друге демографска обнова, треће израда стратегије одрживог развоја - рекао је Вишковић.

Говорећи о расту цијена у Републици Српској упркос мјерама и апелима Владе, Вишковић је рекао да ће бити контролисани и контролни органи.

-Мислим да имамо довољно кадра да све то испратимо, само је потребно да све то организујемо на прави начин - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Република Српска енергетски стабилна.

-Енергетска стабилност значи живот, а Српска да нема енергетску стабилност коју сада има била би животно угрожена. Јер, немамо те ресурсе и капацитете да набавимо електричну енергију на берзама по цијени од 300 или 350 евра по мегаватчасу и да то дамо нашим грађанима по 25 евра. Морали би је грађанима продавати по знатно већој цијени, коју би ријетко ко могао да плати - рекао је Вишковић.

Посланици Народне скупштине изабрали су нови сазив Владе Републике Српске, коју ће предводити Радован Вишковић.

За избор Владе и премијера гласала су 74 посланика, од чега их је 51 било за, а 23 против.

У 16. сазиву, од 16 министара 11 је нових. Гласању у парламенту је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Након избора, премијер и министри положили су заклетву.

По политичким партијама 10 министарстава је припало СНСД-у, два је добила Социјалистичка партија, а по једно ДЕМОС, Уједињена Српска, Покрет за државу и НПС.

Новим сазивом испоштован је договор владајућих странака, али и Уставом загарантован број министара из српског, бошњачког и хрватског народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана