Вишковић: Док сам премијер, не могу прихватити три мјере на путу ка ЕУ

ГС
Вишковић: Док сам премијер, не могу прихватити три мјере на путу ка ЕУ

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Бањалуци да не може прихватити мјере којима би биле укинуте надлежности Српске у преговорима на путу БиХ ка ЕУ.

"Док сам премијер Српске не могу прихватити ове три мјере - укидање ентитетског вета, увођење кол-центра на нивоу БиХ и попуну Уставног суда БиХ, умјесто нашег приједлога да странце замијене домаће судије. Овим Српска не руши европски пут БиХ, него, нажалост, овакви захтјеви су иживљавање над Републиком", рекао је Вишковић преноси Срна.

Он је оцијенио да све што се ради посљедњих неколико година на европском путу има одређену дозу неискрености.

"Покушава се посредством економских мјера протурити нешто што са европским путем нема везе, него је највећим дијелом политика", рекао је Вишковић.

Он је истакао да је за БиХ било 113 мјера Европске комисије које су се односиле на План раста.

"Највише захваљујући Републици Српској само су три мјере остале неусаглашене. На свим састанцима је било охрабрење да буде постигнут неки консензус да усаглашеност буде виша од 95 одсто, што смо и успјели", рекао је Вишковић.

Он је прецизирао да није усаглашено да постоји један центар за све услуге на нивоу БиХ, јер то није у складу са Уставом.

"То значи да неко ко треба помоћ ватрогасаца или полиције треба звати Сарајево. Зар није логичан наш приједлог да буду два кол-центра, један у Српској, други у ФБиХ", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, друга неусаглашена мјера односи се на попуну Уставног суда БиХ и да одлуке тог суда буду обавезујуће на простору БиХ.

"Поставио сам питање шта ћемо са одлукама које се не поштују у цијелој БиХ. Да ли знате да има више неспроведених одлука Уставног суда у ФБиХ него у Српској. Наш приједлог је био да буде донесен закона о Уставном суду и да буду изабране домаће судије које ће одлучивати консензусом", рекао је Вишковић.

Премијер Српске навео је да је трећа неусаглашена мјера - укидање ентитетског вета.

"За почетак су рекли да то буде у неким службама које се баве државном помоћи. У овом случају, ваљда, нема нико наиван у Српској који би потписао овакву мјеру, јер би у суштини значило укидање Српске. По цијену европских милиона или милијарди, за које мислим да их немају, не могу прихватити одлуке којима се на перфидан и политички начин желе укинути надлежности Српске", категоричан је Вишковић.

Он је подсјетио да је у процесу преговора са ЕУ било увјеравања да, уколико буде усаглашено 95 одсто мјера, у том омјеру биће и добијено новца, од предвиђене милијарде евра.

"Зато сам рекао усагласили смо већину, па нам дајте толико новца. Онда су нас обавијестили да испод ове три неусаглашене мјере не могу ићи и да је то црвена линија и услов је за План раста и помоћ ЕУ БиХ. Зато сам рекао ако је то услов, нема потребе за даљим разговорима", закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана