Вишковић: Датум настанка Српске- најважнији у новијој историји српског народа

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је 9. јануар најважнији датум у новијој историји српског народа, јер је то дан настанка Републике Српске која је током три деценије постојања показала да је гарант опстанка српског народа на овим просторима.

"Не смијемо заборавити дешавања из 1992. године када су неки други покушали да прегласавањем кроје судбину и вољу српског народа на овим просторима и да нам кроје државу која не би била по вољи српског народа, него по вољи неких других", рекао је Вишковић за РТРС.

Вишковић је истакао да се прославом Дана Републике шаљу поруке мира, љубави, толеранције и да ће се прослава 9. јануара убудуће наставити од града до града.

Вишковић је напоменуо да је већ доказано да је Српска бољи дио БиХ и да у свим сегментимма предњачи у односу на други дио БиХ, као и да је безбједна и пожељна дестинација и да са поносом гаји то да и припадници других народа имају загарантована своја права.

"Ми смо поносни на ту чињеницу, а нисам сигуран да припадници српског народа који живе на другим просторима имају права као што имају други народи на простору Српске", констатвовао је Вишковић.

Говорећи о економској ситуацији, Вишковић је подсјетио да је Влада Српске донијела бројне мјере како би се сачувала радна мјеста, куповна моћ грађана да би се што безболније прошло кроз кризу изазвану сукобом у Украјини.

Он је указао да је просјечна плата у последње двије године већа него у другом ентитету, као и да Српска има раст прихода, бруто домаћег производа, социјалних и борачких давања, пензија.

"Тако ћемо наставити и у наредном периоду", рекао је Вишковић и најавио да ће се приступити изради социјалне карте.

Он је истакао да је Српска и овај пут била прва која је формирала власт у БиХ, усвојила стратешка документа попут буџета и мјера економске политике, док у другом ентитету још од 2018. године нису имплементирани резултати избора.

"Ево и сада имају проблем /ФБиХ/. Надам се да ће што прије доћи до формирања владе у том ентитету. Као премијер, када се тамо формира влада, упутићу допис за заједничким одржавањем сједнице влада да бисмо као оперативни органи договорили неке мјере и питања, као и правце сарадње", навео је Вишковић.

Он је напоменуо да актуелна Влада Српске има исте приоритете као у протекле четири године везане за раст бруто домаћег производа, смањење незапослености, раст плата, пензија и социјалних давања, повећање прихода, а посебно да се ради на демографским питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана