Вишковић: Чинимо све да се не дозволи склaдиштење на Трговској гори

Срна
Вишковић: Чинимо све да се не дозволи склaдиштење на Трговској гори

НОВИ ГРАД- Влада и Република Српска чине и чиниће све да у складу са законом не дозволе да се на Трговској гори направи складиште радиоактивног отпада, изјавио је данас премијер Радован Вишковић приликом посјете Новом Граду гдје је обишао поплављена подручја.

Вишковић је истакао да је свакоме јасно шта би такво складиште значило за сливно подручје Уне и Сане и низводно за све локалне заједнице.

"Надам се да има разума у Хрватској и да то тога неће доћи", рекао је Вишковић новинарима.

Он је навео да би Хрватска, према свим међународним прописима, морала тражити сагласност сусједне земље, у овом случају БиХ, за издавање еколошке дозволе.

"Ми на такву сагласност нити смијемо нити хоћемо нити можемо пристати. Ако буду хтјели да то раде на силу, борићемо се не силом већ тражити заштиту међународног права", истакао је Вишковић.

Он сматра да би Хрватска изградњом таквог одлагалишта угрозила стотине хиљада људи не само у Новом Граду, већ и у неколико локалних заједница у Федерацији БиХ.

Вишковић је подсјетио да је српска страна искористила сва уставна овлаштења и могућност да се то не догоди и подсјетио да је у буџету за прошлу годину одвијен милион КМ за рад експертског тима за анализу могућег утицаја за ово подручје.

Вишковић је напоменуо да у вези са овим питањем у Љубљани борави министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана