Вишковић: Циљ Владе Републике Српске да струја буде повољнија него у окружењу

ГС
Вишковић: Циљ Владе Републике Српске да струја буде повољнија него у окружењу

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је стратешки циљ руководства Српске да цијена електричне енергије за грађане и привреду буде повољнија него у окружењу.

Коментаришући то што је од јануара електрична енергија скупља за грађане и привреду, Вишковић је за портал “Бањалука.нет” рекао да је Влада Српске путем ресорног Министарства за енергетику и рударство одржала неколико састанака, да је још све у фази анализа рачуна и примједаба које су дошле.

- Влада ће активно учествовати у овом процесу и оног момента када будемо имали све чињенице, можемо говорити о наредним корацима. Како анализе покажу, ми ћемо предузимати потребне мјере и остати при ставу да цијена електричне енергије за домаћинства и привреду буде нека наша предност у односу на остале - наводи Вишковић.

Он је истакао да Српска инвеститорима нуди електричну енергију по приступачнијим цијенама и условима него други у БиХ и регији.

- То је изазвало пажњу многих инвеститора ван Српске који у задње вријеме све више долазе и траже од нас одређене информације по питању инвестиција у Републици Српској - навео је он.

Према његовим ријечима, није само цијена електричне енергије нешто што треба да привуче инвеститоре, већина наших општина и градова има своје индустријске зоне, нуде повољне услове.

- Многе локалне заједнице тако привлаче стране инвестиције и ту се направило доста помака. Имамо квалитетну радну снагу, наши људи су вриједни, радни - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је у Лакташима прије мјесец дана отворен производни погон “Искре” из Словеније.

- У Лакташима се гради производна хала на више од 5.000 метара квадратних за преко 400 нових радних мјеста, иако та компанија већ послује на подручју овог града и већ има преко 100 запослених. Имамо разговоре са још неколико компанија које треба да дођу на просторе Републике Српске - навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да су вирус корона и сукоб у Украјини довели до тога да одређене европске мултикомпаније које су имале своје бизнисе на другим просторима на неки начин мијењају пословни амбијент и долазе ближе својој матици. “Ту видимо своју шансу”, истакао је Вишковић.

Он наводи да је порески клин који има Република Српска повољнији него у регији.

- Имамо вриједну, радну и дисциплиновану радну снагу. Треба да учинимо све што можемо да задржимо људе на нашим просторима. Имамо закон о подстицајима - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да се данас више не помињу проблеми попут оних да жене када остану у другом стању добијају отказ, те да је Српска на себе преузела обавезу и плаћамо трудничка боловања.

- Све су то неки бенефити. Раније се боловања нису рефундирала и падала су на терет послодаваца који су онда отпуштали раднице. Преузели смо то - каже Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана