Вишковић: Циљ је да се заустави раст броја заражених

Срна
Вишковић: Циљ је да се заустави раст броја заражених

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да су предузете ригорозније мјере у борби против вируса корона како би у наредних седам до 10 дана био заустављен раст броја заражених, те да би у Српску до краја овог мјесеца требало да буде допремљено 50.000 вакцина.

"Надали смо се да неће доћи до погоршања ситуације. Нажалост, у међувремену вирус је мутирао и сада имамо бразилски, енглески и друге сојеве. Очито је да се нови вируси брже преносе и више су изложени млађи људи, што није било раније", рекао је Вишковић.

Он је за Алтернативну телевизију истакао да Република Српска предузима потребне мјере у борби против вируса корона.

"Позивам људе да искоритимо период од седам или 10 дана како би ситуација била санирана. Морамо схватити да је вирус међу нама и да је ово једна врста рата", рекао је Вишковић и подсјетио да је у Српској до сада од вируса корона умрло више од 2.400 људи.

Према његовим ријечима, не смије бити угрожен процес имунизације, а Српска је платила 800.000 доза вакцина за 400.000 становника.

Вишковић је истакао да здравствени радници наводе да су клиничке слике заражених теже и да процес лијечења траје дуже, него прошле године.

"Болнички капацитети се пуне веома брзо. Сада смо у експоненцијалном расту што говори да уколико не бисмо реаговали веома брзо бисмо дошли у позицију да здравствени капацитети буду закрчени и да не можемо прихватити све заражене што нам није циљ и зато смо морали предузети мјере", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је у конакту са већином начелника и градоначелника поготово тамо гдје је епидемиолошка ситуција тежа, као и са директорима здравствених установа.

Вишковић је навео да је циљ да се заустави даљи раст броја заражених, иако је чињеница да се не може доћи у позицију екстремног побољшања за седам дана, али да све зависи од дисциплине људи.

"Апелујем на грађане да се придржавају мјера, јер само скупа можемо ријешити овај проблем. Морамо се одговорно понашати и дати допринос да зауставимо експоненцијални раст броја заражених. То значи поштовање познатих мјера - ношења маске, поштивање физичке дистанце и очувања хигијене", навео је Вишковић.

Он је подсјетио да је Српска обезбиједила 42.000 доза вакцине "спутњик" и тренутно их има још око 10.000, да је започет други круг вакцинације, као и да су сада на реду грађани старији од 65 година.

"Очекујемо до краја мјесеца или већ идуће седмице да у Српску стигне значајна количина вакцина. Има најава да ће у БиХ из механизма жковаксж бити достављено 23.000 доза, од чега 7.700 за Српску, а очекујемо и донацију Турске од 30.000 доза од чега 12.000 за Српску. Постоји најава да ће и жФајзерж и жАстра зенекаж кренути са испруком. Све ово би значајно олакшало ситуацију, јер би процес имуницазије био настављен несметано", рекао је Вишковић.

Он је поновио да се институције Српске боре за људске животе, али и за економију.

"Желим да захвалим Унији удружења послодаваца и Привредној комори јер су подржали наше мјере. Угоститељи најављују протесте, али их позивам и већ сам задужио ресорног министра Сузану Гашић да сутра разговара са њима. Обећавам да неће бити остављени, а институције Српске ће им помоћи. Није ми драго због одлуке о затварању угоститељских објеката, али смо морали то урадити у овој ситуацију", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Инспекторат имао више од 1.000 контола у градовима, а много угоститељских објеката је кршило мјере и изречене су казне у износу од 99.000 КМ.

Премијер Српске каже да би, да је у прилици, помогао и Федерацији БиХ, јер до сада, осим помоћи Србије, није набавила ниједну вакцину.

"Апелујем и на медије да заједнички радимо како би грађани разумјели о каквој је ситуацији ријеч. Да бисмо се заштитили морамо сви бити одговорни", закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана