Вишковић: БиХ не може бити једна изборна јединица

ГС
Вишковић: БиХ не може бити једна изборна јединица

ПАЛЕ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да БиХ не може бити једна изборна јединица све док је по Дејтонском мировном споразуму, јер Република Српска има своје надлежности и правац.

Вишковић је рекао да је живот у БиХ могућ само уз уважавање и поштовање и да свако наметање гаси БиХ, те да су наводи федералних медија да је Европски суд за људска права "позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића - савјетника Жељка Комшића" само жеље да и у мирнодопским условима остварују ратне амбиције, преноси Срна.

Коментаришући писања федералних медија да ће сутра бити објављена пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру, према Ковачевићевој апелацији, а који сматра да БиХ мора бити једна изборна јединица за избор чланова Предсједништва БиХ, Вишковић је поручио политичарима из Сарајева да због будућности БиХ морају разговарати са Републиком Српском.

-Могу да доносе одлуке какве хоће, али то се никада десити неће. Дао сам себи задатак да такве и сличне ситуације уопште не коментаришем. То је нечија музичка жеља, нешто што неко прижељкује", рекао је Вишковић новинарима на Палама.

Вишковић је истакао да је БиХ немогућа без уважавања српског народа и 49 процената територије БиХ.

-Када то будете схватили, онда можете причати о будућности БиХ - поручио је Вишковић.

Федерални медији тврде да је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио  да су права Ковачевића прекршена због тога што није у могућности гласати за кандидате који не припадају конститутивним народима и не живе у одређеном ентитету.Тврде да је, у суштини, Европски суд за људска права закључио да је право Ковачевића угрожено јер он као Србин из Сарајева не може одлучивати о избору члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, нити као Србин из ФБиХ не може бити делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Практично, а ако је судити по медијским извјештајима с обзиром да пресуда још није објављена, Европски суд за људска права сматра да БиХ треба да буде једна изборна јединица када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дом народа. Иако одлука није објављена нити је било какав документ „процурио“ у јавност, услиједила су реаговања из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана