Вишковић: БиХ је протекторат, а Суд БиХ...

СРНА
Вишковић: БиХ је протекторат, а Суд БиХ...

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је БиХ протекторат који не функционише ни на Уставу ни на законима него на одлукама туристе Кристијана Шмита и да је Суд БиХ инквизициони суд за Србе.

Вишковић је рекао да је данашње рочиште које се пред Судом БиХ води у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Републике Српске Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, свједочанство непостоајња БиХ.

"Засметало ми је то што у судници настане права паника и забрањује се изговорити ријеч Кристијан Шмит. Ко год помене, одмах се почне нападно бранити", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је рекао да се такве ствари не би могле дешавати у Републици Српској, што је поново доказ да је Српска бољи дио БиХ.

"Прво, имамо боље услове. Данас нису постојали услови за нормалан рад у судници и сали за медије, али упорно желе да форсирају овај предмет", рекао је Вишковић и додао да процес против предсједника Српске нема никакве везе са правом.

Вишковић је истакао да је веома тешко бранити се правним ставрима и елементима од неправних ставри. "Ово је чисто силовање и наметање неких аршина који не могу нигдје проћи, осим у БиХ", поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Суд БиХ се у ранијем периоду доказо као инквизициони.

"Ово не води нигдје. Сви они који се куну у БиХ и желе неку будућност, са оваквим стварима морају прекинути. Или немој да нам замјерате када мио кажемо да не желимо да живимо у оваквој земљи и да се не осјећамо безбједно", нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да је владавина права главни постулат безбједности у свакој земљи.

"У овој земљи нема владавине права", истакао је Вишковић и додао да су Срби увидјели на Суду БиХ не могу очекивати владавину права.

Вишковић је поручио да ће се институције Републике Српске борити против таквог суда и тужилаштва.

"Па кад додате и Уставни суд, ЦИК, ОХР-а и главног ментора у виду одлазећег амбасадора /САД/, онда вам је јасно шта Срби могу очекивати у оваквој БиХ", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана