Вишковић: Биће основана јединица за координацију и надзор јавних предузећа

Срна
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА - У саставу кабинета Владе Српске биће основана јединица за координацију и надзор јавних предузећа Српске рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у завршној ријечи о размотреном Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2023–2025. године.

Вишковић је рекао да је циљ те јединице да јавна предузећа Српске направе што више профита, а све у интересу грађана Републике.

Он је рекао да Република Српска још има простора за значајна задужења до законског лимита.

“За 2023. годину у буџету смо предвиђели више од милијарду КМ задужења везано за отплату и сервис кредита и обавеза који доспјевају 2023. године. Сав тај дуг иде на отплату кредита”, рекао је Вишковић.

Он је рекао да је план да се у наредном периоду законски ријеши питање подстицаја у пољопривреди.

Вишковић је додао да сарадња Српске са било којом земљом не може штетити уколико је у интересу Српске.

Он је захвалио свим посланицима који су учестовали у расправи о размотреном документу.

Повећање запослености, унапређење пословног окружења и повећање ефикасности јавног сектора идентификовани су као главни изазови јачања конкурентности и дугорочног и инклузивног раста.

Ови изазови послужили су као основ код формулисања приједлога кључних реформских мјера у размотреном Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2023–2025. године, који је пред посланицима по хитном поступку.

Вишковић: Редовно се сервисирају све буџетске обаве

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да се из буџета Српске редовно серивисирају све обавезе, што ће бити и настављено, те да буџет није ни у каквој дубиози како говоре поједини опозиционари.
Он је рекао да се готово сав раст прихода у предложеном буџету за наредну годину усмјерава на расходовну страну – за повећање плата, пензија и других давања према становништву.

Вишковић је истакао да у наредном периоду треба наставити разговоре са представницима Борачке организације Српске о наставку унапређења положаја борачких категорија, којима ће у складу са буџетом за наредну годину бити повећана примања за 13,5 одсто.

Он је рекао да су на том плану могући ребаланси и усклађивања буџета за 2023. годину зависно од прилива у буџет, инфлаторних кретања и слично.

Вишковић је рекао да треба ријешити и проблем запошљавања дјеце погинулих бораца, што је обавеза Српске 30 година након рата.

Он је током расправе у Народној скупштини о Приједлогу буџета Републике Српске за 2023. годину, који се разматра по хитном поступку и износи 5,383 милијарди КМ, рекао да је циљ нових издвајања незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Српској да се у Републици рађа што више дјеце.

Милуновић: Увећање борачких примања за 13,5 одсто

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Приједлогом буџета Српске за идућу годину предвиђено увећање свих примања борачких категорија за 13,5 одсто.

"То је идентично повећању пензија и осталих давања која ће се вршити из буџета Српске", рекао је Милуновић у Народној скупштини Републике Српске током скупштинске расправе о Приједлогу буџета Српске за идућу годину који је пред посланицима по хитном поступку. Он је навео да борачка примања предвиђена за наредну годину нису "затворена прича".

"У зависности од прилива средстава сигурно је да ће ребалансима бити обезбијеђена додатна давања и за ове категорије као што је било у протеклој години", истакао је Милуновић. Он је рекао да нису тачни наводи да је борачко-ивалидска заштита Српске стагнирала у протеклих 10 година.

Милуновић је рекао да су инвалиднине у континуитету повећаване, те да су прошле године увећане за 14 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана