Вишковић: Бенефит добијања преговарачког статуса видјеће се у приступу ЕУ фондовима

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће бенефит добијања преговарачког статуса за БиХ видјети у приступу ЕУ фондовима, што је до сада одгађано.

Вишковић је захвалио Европском савјету што је прихватио дејтонску БиХ, са два ентитета и три конститутивна народа, као равноправног партнера за преговоре са ЕУ, али и поручио колегама из другог ентитета да ако мисле да се даље крећу ка ЕУ онда морају да уваже чињеницу да се било које питање може ријешти само консензусом.

“Ако неко мисли да ће неке своје циљеве из прошлости остварити европским агендама, морамо их разочарати да на то не рачунају! Ако мисле да ће добити централизовану и унитарну земљу користећи европске агенде – поново их морамо разочарати!”, нагласио је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је ово добар пут за напредак БиХ, али да се мора водити рачуна ако се жели нешто направити за народе онда мора постојати међусобно уважавање.

“Ако неко мисли да ће наметати неко рјешење Бањалуци, да чак није им прихватљиво да апелационо вијеће Суда БиХ има сједиште у Баањлуци него они треба да одреде гдје ће се налазити, таквим начином рада и понашања онда вјероватно јуче ништа нисмо добили”, поручио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана