Вишковић: Америчка амбасада жели нашем народу да згади руководство Српске

Срна
Вишковић: Америчка амбасада жели нашем народу да згади руководство Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су из прес службе Амбасаде САД у БиХ сада за стратегију изабрали медијску дискредитацију руководства институција Српске, стања јавних финансија, те компанија како би у јавности и грађанима Српске што више огадили политичку елиту која успјешно одлолијева свим притисцима и успјешно води Републику Српску.

Вишковић је истакао да они то чине јер им не полази за руком да финансијски сломе Српску, од чега не одустају.

"Константни притисци на компаније које у Српској обављају важне послове у финансијском сектору, које су, што посебно треба нагласити, изабране у складу са Законом о јавним набавкама, а то значи у складу са законским и транспарентним процедурама, су само константан притисак на Републику Српску да се сталним неаргументованим помињањем ових компанија и послова које обављају јавно дискредитују компаније, запослени институције и руководство Републике Српске", навео је Вишковић.

Он је рекао да посљедње оглашавање Амбасаде САД у БиХ представља чисто политичко спинивање да се изазове реакција јавности у Републици Српској и да се институцијама у Српској онемогући да функционишу.

"Компаније `Проинтер`, `Сириус` и остале, које се у објави помињу, су се истакле и постале препознатљиве по својим изузетним рјешењима у области ИТ сектора. Као потврда овога је и избор америчке организације УСАИД која је изабрала компанију `Проинтер` за израду софтверског рјешења за евиденцију дуга", нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, компанија "Сириус" у Републици Српској спроводи један од најважнијих пројеката, а то је нова фискализација која за циљ има већи прилив у буџет Републике Српске и смањење сиве зоне.

"По питању честих јавних упита Амбасаде САД у БиХ по питању финансијске ситуације у Српској, истичем да је преглед свих финансијских параметра доступан јавности кроз документ о извршењу буџета Косолидовани извјештај, који је доступан на сајту Владе Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске", поручио је премијер Српске.

Он је истакао да се у овим документима јасно види стање дуга и да се Република Српска мање задужује, да више враћа дуга и да редовно и на вријеме сервисира све обавезе из буџета и по питању задужења.

Амбасада САД у БиХ објавила је јуче на платформи "Икс" да је Влада Српске 2023. и 2024. године потписала уговоре у вриједности изнад 70 милиона КМ са компанијама "Проинтер", "Калдера" и "Сириус 2010", које су под санкцијама ОФАК-а због, како су навели, "њихове улоге у омогућавању корупције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана