Вишковић: Ако на вријеме не буде формиран нови сазив НСРС и усвојен буџет, испаштаће грађани

Срна
Вишковић: Ако на вријеме не буде формиран нови сазив НСРС и усвојен буџет, испаштаће грађани

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упозорио је данас да су рокови за усвајање буџета и економске политике за идућу годину прецизно прописани и да би, у случају неформирања новог сазива парламента, испаштали сви грађани Републике Српске, а посебно најосјетљивије социјалне категорије.

Предсједник Владе истакао је да ово није вријеме за политичке егизибиције и да сви политички актери морају имати на уму да би евентуално неусвајање буџета за 2023. годину оставило посљедице на грађане.

-Надам се, ипак, да ће превладати разум, а не ситно политикантство, и да ћемо усвојити буџет у складу са прописаним роковима, као што је то и до сада увијек био случај кад смо правовремено конституисали сваки сазив Народне скупштине, показујући на тај начин пуну функционосаност институција Републике Српске - нагласио је Вишковић.

Ако се то, пак, не догоди и не дође до формирања парламента у законом предвиђеним роковима, он је истакао да закон присиљава да све исплате из буџета буду обављене на основу исплата из прошле године, дакле без увећања пензија, плата и других социјалних давања која су у више наврата знатно увећаване током ове године, а што је већ уврштено у приједлог буџета за идућу годину.

Вишковић је рекао да се ни у којем случају не смије дозволити да због политике испаштају најосјетљивије категорије становништва, које се са пуним правом очекују да и у идућој години добијају увећана примања.

-Не желим да вјерујем да постоји иједна политика која, због својих амбиција, жели да створи ситуацију у којој би наши грађани примали мање пензије и плате, поготово у времену предстојеће глобалне енергетске и других, тешких изазова са којим улазимо у зиму. Надам се да сви схватају да добробит сваког нашег човјека мора бити изнад дневне политике - рекао је Вишковић.

Он је прецизирао да би по сили закона, у случају неусвајања буџета, све исплате из буџета биле на нивоу 2021. године, дакле близу 15 одсто мање него што је то сада случај.

-Не желим да вјерујем да постоји иједан политичар, који би због личне амбиције дозволио да иједан пензионер добија мању пензију него што заслужује - навео је Вишковић, указујући да је овој години дошло до значајних повећања свих примања, укључујући новоуведена права, попут накнада за незапослене родитеље четворо и више дјеце и нових накнада за демобилисане борце.

Напомиње да су у овој години пензије увећаване у три наврата, не рачунајући једнократне помоћи, те су сада веће за 14,46 одсто у односу на 2021. годину, а све са циљем да се анулира утицај глобалних инфлаторних кретања.

Вишковић је указао да је у овој години уведена и мјесечна накнада од 750 КМ за незапослене родитеље четворо више дјеце.

-Сва ова повећања уврштена су у приједлог буџета за 2023. годину, а наш буџет је у потпуности у стању да задовољи сва повећања. Сада нам је потребно да што прије усвојимо буџет и тиме створимо законску основу за исплату свих тих увећања и у идућој години. За то су нам потребни политички разум и схватање да потребе народа морају бити на првом мјесту. Такође, скренуо бих пажњу на то је Република Српска, за разлику од другог ентитета, своју политичку стабилност увијек исказивала правовременим конституисањем парламента и владе. Надам се да неко не жели да створи супротну ситуацију, која не би била у интересу Републике Српске и њеног народа - закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана