Више од 1.000 радника данас на улици

Маријана Миљић Бјеловук
Више од 1.000 радника данас на улици

БАЊАЛУКА - Представници шест гранских синдиката најавили су данас протесте у Бањалуци, на којима ће, према њиховим процјенама, бити од 1.000 до 1.500 људи. У протестној шетњи од парка “Младен Стојановић” до Трга Крајине планирају свратити до Владе Српске којој ће предати своје захтјеве који ће, ако не буду реализовани, наводе довести до новог, већег окупљања радника јавног сектора у највећем граду Српске.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић рекао је да ће се радници  окупити у 12 сати у парку “Младен Стојановић” у Бањалуци, одакле ће кренути ка Тргу Крајине.

- Нисмо још увијек добили забрану за протест у покрету. Идемо према договору. Током протестне шетње свратићемо до Владе РС којој ћемо предати наше захтјеве. Од Владе ћемо даље наставити шетњу ка Тргу Крајине гдје ћемо се обратити радницима - рекао је “Гласу” Марић, који није желио да говори о захтјевима синдиката јер ће о истим, како наводи, прво обавијестити раднике.

Протест су, како наводи, организовали због лошег рада њиховог послодавца, односно Владе РС на челу са премијером Радованом Вишковићем.

- Преварили су 55.000 запослених. У 2023. требало је да добију још једно повећање плате како би се у потпуности испунио договор, који је лани постигнут са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Договор је био да ми у овој години добијемо финансијско повећање које ће бити еквивалент накнадама за топли оброк и регрес - навео је Марић.

Нагласио је да ће на протестима бити од 1.000 до 1.500 синдикалних повјереника и радника јавног сектора у Српској.

- Ако наши закључци не буду испоштовани, организоваћемо за мјесец, мјесец и по поново окупљање на које ћемо поред радника позвати и борце те друге незадовољне људе у Српској - закључио је Марић.

И у Синдикату радника унутрашњих послова РС шаљу исту поруку.

- Ми смо Влади РС формулисали захтјеве и као сваки послодавац имаће времена да на њих позитивно реагује, да их рјешава и ријеши, односно да постигнемо одређене споразуме и договоре. Ако се ћутање Владе РС настави то ће сигурно значити неке нове активности синдикалне борбе - казала је “Гласу Српске” предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС Аница Јондић и додала да за сада не би причала о даљим облицима синдикалне борбе.

Потписници споразума о повећању плате са Владом РС су поред Синдиката управе и радника унутрашњих послова РС потписали и Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара те  Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити. Поред тих синдиката који данас организују протесте одлуку да им се, прије десетак дана, придружи донио је и Синдикат правосуђа.

Влада

Из Владе Српске нисмо успјели добити коментар на протесте радника јавног сектора у Српској, а раније су поручили да је све што је потписано са синдикалцима и испоштовано.

- Договорено је да плате буду повећане од јуна прошле године за десет одсто, за 100 марака од августа 2022. те за пет одсто за оне који буду имали мању плату од просјечне од јануара ове године. Све је то испоштовано. У истом том документу пише да ће се даље разговарати у смислу колике буду могућности. Дакле, све је зависило од тога шта ће се дешавати. Може да се љути ко хоће али нема простора за повећање плата - рекла је министарка финансија РС Зора Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана