Висе и нови директори и федерална влада

Ведрана Кулага Симић
Висе и нови директори и федерална влада

САРАЈЕВО - Након што је СДП остао без делегата у Дому народа на нивоу БиХ, за шта криве партнере из бошњачког блока са којима су оформили “осморку” и постали кључан фактор након избора, из партије Нермина Никшића најављују заокрет у понашању у наставку формирања власти и у ФБиХ и на заједничком нивоу.

Тајно гласање у федералном Дому народа за избор бошњачких и хрватских делегата за клубове народа на нивоу БиХ узбуркало је односе у “осморци”, на чијем челу је био управо СДП који је имао кандидатске листе за делегате из реда Бошњака и реда Хрвата, али ниједна није добила довољан број гласова.

У име хрватског народа изабрани су Марина Пендеш, Драган Човић и Зденко Ћосић испред ХДЗ-а, Илија Цвитановић (ХДЗ 1990) и Златко Милетић (ЗНГ), док ће интересе Бошњака у Дому народа Парламента БиХ бранити Шефик Џаферовић, Сафет Софтић из СДА, Џенан Ђонлагић из ДФ-а, односно партија које су у опозицији на заједничком нивоу власти, те Кемал Адемовић из НиП-а и Џемал Смајић (СБиХ) који су формално дио “осморке”.

Такав епилог гласања наљутио је СДП БиХ, а чланови најужег руководства су јуче у централи партије размотрили новонастале околности, о којима ће се, према ранијим најавама, изјашњавати и Главни одбор странке те донијети и коначну одлуку о томе да ли одлазе у опозицију у ФБиХ или траже партнере за нови почетак у борби за власт.

Никшић се јуче није обраћао, али је потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић након састанка Колегијума Предсједништва најавио да ће лидер партије данас дати изјаву након састанка са осталим партнерима на којем би требало да буде дефинисан наставак формирања власти на нивоу ФБиХ. Мијатовић је навео два, како је рекао, важна закључка.

- Дали смо налог кантоналним организацијама да крену у преговоре о формирању власти са свим политичким странкама, а СДП БиХ креће у хитно формирање Владе Федерације, што ће значајно успорити процесе именовања на државном нивоу. Подржаћемо именовања само за оне институције битне за функционисање БиХ. Што се нас тиче, “осморка” је “седморка”, а “За нове генерације” више не постоји - поручио је Мијатовић.

Из тог политичког покрета је брзо стигао одговор.

- Затражили смо званичан став осталих чланова “осморке” да ли подржавају став које је изнио Војин Мијатовић или не - саопштено је из ЗНГ-а.

Огласио се и лидер Странке за БиХ (СБиХ) Семир Ефендић који је оцијенио да је називати их издајицама и реаговати на тај начин, у најмању руку, чудно подсјећајући да је његова странка напустила “осморку” на нивоу БиХ, тако да и љутњу и упозорења из СДП-а због избора делегата види као неосноване.

СДП БиХ је, с друге стране, према оцјенама, на прекретници и веома брзо је од странке која је држала добар дио ствари у својим рукама дошла до тачке да тражи сламке спаса.

Члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски за “Глас” каже да СДП БиХ неће напуштати Савјет министара БиХ, гдје је њихов кадар именован за министра одбране јер би то био аутогол, а када је ријеч о ФБиХ, морају гледати како да уђу у федералну власт.

Не треба, додаје, заборавити да ће СДА имати једног потпредсједника ФБиХ, а већ је речено да он неће дати мандат Нермину Никшићу који је кандидат за федералног премијера.

- Осим тога, потребно је видјети како ће се понашати СБиХ и НЕС јер џабе би се остала шесторка одржала на окупу ако те двије странке приђу СДА или ДФ-у. Не би ме чудило да се на крају догоди да имамо као у огледалу ситуацију као од 2014. до 2018. године у Републици Српској, да једна коалиција буде на власти на нивоу БиХ, а друга на републичком. Могло би се сада тако десети са ФБиХ - рекао је Ситарски.

“Без договора”

Предсједник НЕС-а Нермин Огрешевић оцијенио је као неаргументоване изјаве према НЕС-у и СБиХ у смислу да су издали или изневјерили договор.

- Нисмо имали договор о Дому народа Парламента БиХ. Прије два мјесеца је договорено да ће СБиХ имати кандидата и да ћемо га подржати. Ништа више од тога није било - изјавио је Огрешевић за медије у ФБиХ и нагласио да они нису мијењали став и да остају у “осморци” за формирање власти у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана