Випотник: За сада само истраживања, до експлоатације дуг пут

Срна
Випотник: За сада само истраживања, до експлоатације дуг пут

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је Срни да се у ресорном министарству не води ниједан поступак који се односи на експлоатацију злата, литијума или других руда и минералних сировина, те нагласио да се и даље врше само истраживања која сама по себи не представљају еколошку опасност.

-Од истраживања до потенцијалне експлоатације је дуг пут и ако се у евентуалним поступцима из надлежности овог министарства појави и најмања сумња да би могло доћи до загађења животне средине и негативних утицаја на здравље људи, такви пројекти неће добити дозволе. То је став Владе Републике Српске и комплетног руководства Републике Српске -  поручио је Випотник.

Випотник је рекао да Министарство подржава све активности које ће допринијети расту економије, а самим тим и животног стандарда грађана, али уз максималне мјере заштите животне средине.

-Када је ријеч о најављеним протестима због наводне експлоатације руда и минералних сировина – бојим се да се ради о класичној предизборној злоупотреби оправданог страха од загађења животне средине, а сви страхови долазе од недовољног познавања ствари", рекао је Випотник.

Он је подсјетио да су сви поступци из области заштите животне средине и креирани да спријече негативне утицаје и уз то – максимално транспарентни, тако да ће стручна и најшира јавност, уколико буде захтјева за поступање из надлежности овог министарства, бити благовремено обавјештавана и максимално укључена, што је и законска обавеза.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је раније да ће о руднику и рударењу литијума на подручју Лопара кључну ријеч имати струка, а не политичари.

-Ако струка каже да је рударење безбједно за здравље и животну средину, онда ће то бити прихватљиво. Ако кажу да има било који сегмент, који утиче на живот грађана, онда Влада Српске то неће подржати - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана