Випотник: Влада Српске издвојила милион КМ за рјешавање питање Трговске горе

Срна
Випотник: Влада Српске издвојила милион КМ за рјешавање питање Трговске горе

САРАЈЕВО - Влада Републике Српске је у буџету за текућу годину издвојила милион КМ за финансирање активности у вези са рјешавањем питања Трговске горе, а постоје информације да ће и остали нивои власти издвојити новац за исту проблематику, рекао је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Бојан Випотник.

Випотник је рекао да, према информацијама којима располажу институције, Хрватска у наредне двије године планира спроводити студију утицаја на животну средину, инсистирајући на томе да одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори нема прекограничног утицаја.

"Ако и даље буду инсистирали на томе, ми ћемо покренути процес пред жЕСПОО конвенцијомж гдје ћемо приложити своја истраживања, и у случају да се двије стране не могу договорити, формира се комисија за ревидирање студије утицаја", нагласио је Випотник.

Он је истакао да би изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори довела у питање опстанак 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне, као и да Трговска гора испуњава најмање услова од потенцијалних седам локација.

"Ово је територија порозног земљишта са много подземних вода, а цијели ток ријеке Уне је заштићен. У Федерацији БиХ је то национални парк, а код нас у Републици Српској је то парк природе", рекао је Випотник за БХТ1.

Випотник је напоменуо да би због трусног земљишта у случају потенцијалног земљотреса на овом подручју радијација дошла до Приједора.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, као и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана