Випотник: Спријечити Хрватску да на Трговској гори уради оно што нико нигдје није урадио

Срна
Випотник: Спријечити Хрватску да на Трговској гори уради оно што нико нигдје није урадио

БАЊАЛУКА- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је да су интензивиране активности у правцу да Хрватска буде спријечена да уради оно што нико никада нигдје није урадио - да на пограничном појасу, са Српском и БиХ, надомак заштићеног подручја сагради одлагалиште нуклеарног отпада.

Випотник је у интервјуу Срни поводом 100 дана рада новог сазива Владе Републике Српске рекао да је Влада у буџету за текућу годину издвојила милион КМ за рјешавање питања Трговске горе, те да је тренутно у фази израда акционог плана.

Он је додао да ће се реализовати додатно истраживање са релевантним институцијама Српске како би се доказало да Трговска гора не испуњава ниједан параметар за изградњу одлагалишта радиоактивног отпада.

Випотник је подсјетио да је покренут процес пред ЕСПОО конвенцијом, истакавши да је дат и приједлог за израду садржаја студије утицаја на животну средину које је покренула Хрватска.

Инвеститори заинтересовани за пројекте из области обновљивих извора енергије

Випотник је додао да је примјетна повећана заинтересованост инвеститора за пројекате из области обновљивих извора енергије, првенствено када је ријеч о соларним парковима и електранама, за које је издато 20 локацијских услова, међу којима се издваја соларна електрана Билећа.

Он је истакао да је у протеклом периоду издато 17 грађевинских дозвола гдје се издваја дозвола за први вјетропарк "Гребак" у Републици Српској на подручју општине Невесиње, шо је директна страна инвестиција од 150 милиона КМ и пројекат од изузетног значаја не само за Невесиње, него и за цијелу Републику Српску.

Випотник је рекао да је у протеклих 100 дана рада издато и 40 еколошких дозвола, те донесено 80 лиценци за правна и 140 за физичка лица.

Реализовано је и полагање 148 стручних испита чији су учесници, како каже, остварили могућности за добијање лиценци и постали конкуретни на тржишту рада.

Он је додао да су поједностављене и убрзане административне процедуре како би се на адекватнији начин одговорило на све пристигле захтјеве, те подносилац захтјева за издавање локацијских услова, грађевинских и еколошких дозвола сада јако кратко чека на добијање тих дозвола када у складу са законом достави потребну документацију.

Министарство је задужено и за издавање дозвола на два важна пројекта - ауто-пут Бањалука-Приједор и дионицу пута Брчко-Рача-Бијељина, а истичу се и хидроенергетски пројекти, као и пројекат аеродрома у Требињу.

У фокусу доношење законских аката, нема преноса надлежности

Випотник је подсјетио да се реализује усклађивање правних аката са европском правном тековином с обзиром на то да је БиХ добила статус кандидата у децембру прошле године.

"Све правне акте које будемо доносили - доносићемо искључиво у нашој надлежности. Нећемо дозволити никакав пренос надлежности", рекао је Випотник у интервјуу Срни.

Он је истакао да је у припреми и Закон о измјенама и допунама закона о становима на којима не постоји станарско право.

У току реализација пројеката енергетске ефикасности у јавним објектима

Випотник је нагласио да постоји велико интересовање за пројекте у области енергетске ефикасности у јавним објектима за шта су издвојена значајна средства, јер је ријеч о објектима из области просвјете и здравства.

Он је истакао пројекат потписан са Свјетском банком у оквиру којег је прошло 20 објеката.

"Вриједност овог пројекта је шест милиона евра, од чега 4,5 милиона је кредитних средстава, а милион и по грант средстава за суфинансирање", појаснио је Випотник.

Према његовим ријечима, покренут је и пројекат који се односи на заштиту биолошке разноврсности, управљање и финансирање националних паркова и паркова природе вриједан 2,79 милиона долара

"Имамо и пројекат енергетске ефикасности у јавним објектима који спроводимо са Њемачком развојном банком и ту смо у процесу избора најповољнијег понуђача за почетак радова на пет објеката. У сарадњи са Глобалним фондом за животну средину /ГЕФ/ у оквиру њихове локације ГЕФ осам планирамо се укључити у припрему и имплементацију пројеката енергетске ефикасности вриједности 4,5 милиона евра", рекао је Випотник.

Важни пројекти у области климатских промјена

Говорећи о пројектима у области климатских промјена, Випотник је рекао да ресорно министарство успјешно сарађује са УН организацијом за храну и пољопривреду /ФАО/.

Он је подсјетио да се први одобрени пројекат, вриједности 704.000 долара, односи на унапређење капацитета БиХ за сарадњу са Зеленим климатским фондом и планирање инвестиција у области климатских промјена, што је изузетно значајно с обзиром на то да су у овој области у Републици Српској и БиХ неопходне велике инвестиције и што ће допринијети интензивирању сарадње са Зеленим климатским фондом.

"Када знамо да је борба против климатских промјена у фокусу не само Републике Српске, него и у европском и свјетском фокусу, онда је овај пројекат од изузетног значаја", нагласио је Випотник.

Други пројекат представља наставак пројекта за развој Националног плана адаптације /НАП/ који се финансира из средстава Зеленог климатског фонда, вриједности 492.000 долара, а који ће реализовати ФАО. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана