Випотник: Не дозволити Хрватској да изгради одлагалиште на Трговској гори

Срна
Випотник: Не дозволити Хрватској да изгради одлагалиште на Трговској гори

ТРЕБИЊЕ - Министар за просторно уређење екологију, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је да ће са конференције “Климатске промјене, ризици и заједничко дјеловање у региону” у Требињу бити поручено да неће бити дозвољено да Хрватска изгради одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори.

Випотник је рекао да ће ове године на конференцији бити одржана два панела, а да ће на првом еминентни стручњаци говорити о негативним утицајима климатских промјена и начину на који се оне могу ублажити.

Он је додао да је други панел посвећен проблематици Трговске горе, будући да Хрватска намјерава да на овој локацији изгради одлагалиште радиокативног отпада, те навео да ће данас јавност бити упозната о активностима које институције Српске спроводе тим поводом.

-Данас ћемо са овог мјеста поручити Хрватској да нећемо дозволити да изгради одлагалиште радиокативног отпада на тој локацији, увјерен сам да ћемо успјети јер имамо много часнији циљ, а то је одбрана становништва и живота 250.000 људи - изјавио је Випотник новинарима.

Он је додао да је, између осталог, Република Српска покренула истраживања на локацији у Новом Граду, о радиокативности, да је Влада Српске издвојила милион КМ за те сврхе, да ће представници Министарства отпутовати у Женеву да образложи да Хрватска не поштује ниједну од одредби Европске конвенције.

Директор Фонда за заштиту животне средине Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да су данас на конференцији окупљени стручњаци из региона, будући да се загађење мора посматрати на регионалном нивоу.

Навео је да, што се тиче питања Трговске горе, постоје конвенције које налажу процесе, те да сматра да би Република Српска требала разматрати опцију да одговори реципрочним мјерама и да лоцира потенцијално одлагалиште отпада на граници са Хрватском.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да град има потребу да ради на рециклажном постројењу на подручју Требиња, те да сматра да је то кључан пројекат за Требиње и регион.

Он је додао да је град Требиње успио да промијени изворе загријавања јавних установа, који не приличе заштити животне средине.

-У 70 процената смо успјели да промијенимо те изворе и на неки начин сачувамо животну средину - рекао је Ћурић.

Директор Јавне установе “Екологија и безбједност” у Требињу Стеван Бекан рекао је да с обзиром на еминентне стручњаке који учествују на конференцији, очекује важне закључке кад је ријеч о Трговској гори, као и да се град Требиње одговорно понаша кад је ријеч о климатским промјенама.

Организатори конференције су ресорно министарство и Фонд, Природно-математички факултет Бањалука, уз подршку града Требиње и Јавне установе “Екологија и безбједност” Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана