Вилдан Кључо, осумњичен за тероризам у судници након 11 година, одређен му притвор

Бирн
Вилдан Кључо, осумњичен за тероризам у судници након 11 година, одређен му притвор

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Вилдану Кључи из Ливна, припаднику вехабијског покрета, осумњиченом за тероризам.

Кључо је један од 52 држављанина БиХ, припадника селефијског покрета, који су 2012. године отишли на сиријско ратиште и тамо углавном приступили јединици “Ел нусра”.

Суд БиХ је прихватио приједлог Тужилаштва БиХ да Кључи одреди мјеру притвора која може трајати најдуже мјесец дана, односно до 15. новембра или до другачије одлуке Суда.

Из Суда БиХ су саопштили да је притвор одређен због постојања посебног притворског разлога, те да жалба против овог рјешења не задржава његово извршење.

Кључи ставља на терет да је починио кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Кључо се прије два дана добровољно вратио у БиХ.

Судија Горан Радевић појаснио је да је након тога приведен, те да је одбио да заприми документацију с доказима.

Кључо приликом уласка судије на прочисте није устао, нити приликом обраћања, због чега је Радевић казао да је у питању непоштовање Суда.

– Није непоштовање Суда, него је из вјерских разлога. Ја поштујем овај суд, зато сам се и предао – рекао је Кључо, а преноси Бирн.

Радевић је казао да би у другим околностима удаљио осумњиченог из суднице због таквог поступка, али да сматра драгоцјеним да се налази у судници након више од 11 година.

На рочишту за одређивање мјера притвора тужилац Ћазим Хасанспахић је казао да се истрага води још од 2012, а да је 2017. године било донесено рјешење о одређивању мјера притвора, али и расписана међународна потјерница због недоступности Кључе органима гоњења.

– Тужилаштво не види добровољност у овом предмету, јер смо свјесни да је у овом тренутку терористичка организација у Сирији у фази распадања. Да се 2014. године предао, тада бисмо могли разматрати, али он је 11 и више година недоступан органима – рекао је тужилац.

Бранилац осумњиченог Сенад Билић казао је да остаје код ранијег достављеног одговора на рјешење, тражећи изрицање блажих мјера, попут кућног притвора и полицијског надзора над њим.

– С друге стране, њему се ставља на терет да се придружио страној паравојној формацији, односно терористичкој организацији од 2012. године, а та организација је тек од 2013. године проглашена терористичком – указао је Билић.

Подсјетио је да се осумњичени предао добровољно када је за то испунио могућности.

– Ја бих се вратио давно, али сам претходних година имао проблема с групама које су владале и нису ми дале да идем, нисам имао ни документе ни новац. Групе које су владале тражиле су да се придружим њима и да дам новац, ја то нисам хтио, нити сам имао новац – појаснио је осумњичени Кључо.

Рекао је да је био неколико пута рањаван и да је тренутно болестан, због чега му је потребно лијечење. Објаснио је да је по доласку у Турску, у недостатку докумената, тражио од Конзулата да му помогне с процедуром враћања у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана