Виктор Нуждић за „Глас Српске“: Сарајево жели избрисати српске логоре

В. З.
Виктор Нуждић за „Глас Српске“: Сарајево жели избрисати српске логоре

САРАЈЕВО - Најава градње “музеја страдања грађана БиХ” у Вогошћи који ће, како је наведено, “трајно свједочити о голготи кроз коју су прошли присилно заробљени грађани и грађанке” током прошлог рата, представља још једну перфидну игру политичког Сарајева и покушај да се прикаже како је на БиХ наводно извршена агресија те да су Бошњаци, као персонификација “грађана”, једини страдалници.

Каже ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске Виктор Нуждић, наводећи како у Сарајеву више не крију да Србе доживљавају као грађане другог реда.

- Ово никако не може допринијети помирењу, јер се константно игноришу српске жртве. У Сарајеву и даље свјесно затварају очи пред чињеницом да је у том граду било на стотине логора и казамата за Србе. Ово је један од начина да се та чињеница гурне у историјски заборав. Желе “избрисати” логор “Виктор Бубањ” у ком се данас, апсурда ли, налазе смјештене правосудне институције БиХ. У ком правцу све то иде може се видјети и из примјера подизања споменика на Казанима, на ком је свјесно изостављено да се наведе које су националности биле жртве - наводи Нуждић.   

Слично мишљење недавно је изнио и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, наводећи како се намјерно и злонамјерно у назив овог музеја ставља “грађани”, како би се покушала одбранити бошњачка теза о некаквој агресији на БиХ. Како каже, на тај начин се жели промијенити карактер рата те обесмислити све српске жртве.

Комисија за истраживање ратних злочина, која је формирана по налогу Владе Републике Српске, својевремено је утврдила да је на простору Сарајева било 211 логора и мјеста заточења Срба. На хиљаде их је затворено без јасног повода, а затвореници су претрпјели најтеже насиље, искључиво због националности, наведено је у резимеу овог извјештаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана