Вијеће народа одбацило вето Бошњака на Изборни закон Српске

ГС
Вијеће народа одбацило вето Бошњака на Изборни закон Српске

БАЊАЛУКА – Вијеће народа Републике Српске на сједници која је у току, није прихватило механизам виталног националног интереса (вето) на Изборни закон Републике Српске, а који је уложио Клуб делегата бошњачког народа, сазнају "Независне новине".

За усвајање вета, како је потврђено „Независним“, гласало је само пет делегата из Клуба Бошњака, што није било довољно да овај приједлог прође.

Приједлог нису подржала два делегата из Клуба Бошњака, Сребренка Голић, која је и предсједавајућа Вијећа народа РС, као и Игор Бошњак.

Један делегат бошњачког Клуба, како је казао извор из ове институције, није био на сједници.

Треба рећи да је ово очекиван епилог, јер су одмах након најаве да ће вето бити покренут, стизале реакције да неће добити подршку.

Након ове одлуке, вето Бошњака иде пред Заједничку комисију Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске, који ће одлучивати да ли ће бити прихваћен или не.

И тамо је тешко очекивати да ће доћи до договора, јер је досадашња пракса била таква да на Комисији није усвајан ниједан вето.

Ако се претпостави да ће механизам пасти и пред Комисијом, онда се сели пред Уставни суд Републике Српске. А ако и тамо не буде прихваћен, текст Изборног закона Републике Српске иде на потпис пред Милорада Додика, предсједника Републике Српске, а након тога и званично ступа на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана