Видовићева о пресуди Новалићу: Ријеч је о политичком пројекту, мијешала се и америчка Амбасада

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Адвокат Васвија Видовић, која је заступала првостепено осуђеног премијера ФБиХ Фадила Новалића (СДА) у афери “Респиратори”, истакла је да је ријеч о политичком пројекту.

Она је након данашње пресуде Суда Босне и Херцеговине поручила да није изненађена пресудом за коју је навела, да је изашла у јавност онаква каква јесте, преноси Кликс.

- На дјелу је политичка одлука суда. С друге стране нисам изненађена, јер је мени као добром посматрачу политичких збивања од почетка било јасно да постоји одређени план који има специфичан циљ. Сјетите се мог излагања на почетку предмета када се изјашњавало о притвору Новалићу. Тада сам рекла да су на Новалића усмјерени противници Федерације БиХ. Ово је озбиљна ситуација - тврди Видовић.

Према њеним ријечима, ради се о политичком пројекту који је доведен до краја, те да су својим оптужбама и изјавама подржавали бивши предсједник ФБиХ Маринко Чавара (ХДЗ), предсједник ХДЗ-а Драган Човић, Хрватски народни сабор (ХНС), предсједник НиП-а Елмедин Конаковић, предсједник НС-а Един Форто и предсједник СДП-а Нермин Никшић.

- Замислите, ХНС је поздрављао, сам давао квалификације догађаја - додаје.

Констатовала је да је непримјерено понашање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у предмету “Новалић и други”. Како је казала, то је жалосно и против свих правила да се мијеша у предмет. Поздравила је одлуку судије Бранка Перића да издвоји мишљење у овој пресуди. Сматра да суд није донио пресуду за оно што се Новалић терети, тј. за оно што је наведено у оптужници.

Напоменула је да је њен брањеник првостепено осуђен за злоупотребу положаја. Такође је поручила да је забринута за стање у правосуђу. Нагласила је да је пресуду образлагао судија који је потврдио оптужницу у случају “Добровољачка”.

Говорећи о томе зашто Новалић није присуствовао изрицању пресуде, изјавила је да је имао неодложног посла те да по закону није био дужан да присуствује.

Осим Новалића који је осуђен на четири године затвора, суспендовани директор ФУЦЗ-а Фахрудин Солак је осуђен на шест година затвора, власник фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић је осуђен на пет година затвора те мора платити казну од 200.000 КМ и мора вратити 690.000 КМ.

Допремијерка ФБиХ и министарка финансија Јелка Милићевић (ХДЗ) је ослобођена. Милићевић и њен адвокат Сенка Ножица нису жељеле коментарисати пресуду.

Оптужени су првостепени осуђени због спорне набавке 100 респиратора из Кине за 10,5 милиона КМ на почетку пандемије коронавируса 2020., док је суђење почело почетком 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана