Видовић: Споразум са синдикатима апсолутно испоштован

ГС
Видовић: Споразум са синдикатима апсолутно испоштован

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да је споразум о повећању плата радницима запосленим у јавном сектору, који је потписан у јуну прошле године, апсолутно испоштован и да је ствар преговарања хоће ли се доћи или не до новог споразума о повећању плата тих радника.

-Ми смо у неколико наврата у прошлој години повећавали плате буџетским корисницима – у јануару пет одсто, па онда у јуну 10 одсто. Такође је речено да ће се у августу исплатити по 100 КМ свима који примају плате из буџета, и то не као помоћ, него као дио плате - рекла је Видовићева.

Видовићева је истакла да се тај споразум о повећању плате од 100 КМ не може продужити.

Она је за РТРС рекла да је са представницима синдиката радника чије се плате финансирају из републичког буџета или јавних средстава договорено да ће се од 1. јануара ове године повећати за пет одсто плата за све оне који имају плату испод републичког просјека, а што је испоштовано.

Према томе, додала је она, тај договор са синдикатом је апсолутно испоштован.

Према њеним ријечима, потребно је и сагледати колики приходи долазе у буџет, па онда преговарати о евентуалном повећању плата.

Видовићева је нагласила да нити је у овој години инфлација као у прошлој нити је раст прихода у овој као у прошлој години.

-Моје мишљење је да у овој години нема услова за повећање плате, а то није ни реално да се ради јер је у прошлој години у три наврата повећавана плата - навела је Видовићева.

Она је рекла да је реални сектор у великој мјери растерећен како би се у њему повећавале плате гдје се и повећавају, те да је потребно држати склад између плата у јавном и реалном сектору.

Представници пет синдиката радника запослених у јавном сектору Републике Српске најавили су дана на конференцији за новинаре могуће организовање протеста у септембру уколико се не одржи састанак са највишим представницима Српске ради испуњавања ранијег договора о повећању плата запосленим у јавном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана