Видовић: Стабилизација инфлације се очекује половином године

Срна
Видовић: Стабилизација инфлације се очекује половином године

БАЊАЛУКА- Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да се одређена стабилизација инфлације очекује половином ове године и да евентуално остане на том достигнутом нивоу, што би било значајно.

-Заиста очекујем њено смиривање, а то не може нико сигурно гарантовати. Видјећемо шта ће се дешавати када су глобална питања у свијету - рекла је Видовићева.

Она је констатовала да је инфлација свјетски проблем, па самим тим и у Српској, те навела да процјене свјетских стручњака говоре о томе да би еурибор могао да расте негдје до јуна и онда се очекује одређена стабилизација.

Видовићева је додала да је сада у свијету једина полуга код великих економија којим се супротстављају инфлацији подизање камате, што је произвело банкроте одређених банака и што ће се сигурно одразити на цијели свијет јер је ријеч о великим системима.

Она је навела да је Свјетска банка подигла камату за 0,5 одсто, а Федералне резерве САД су ту стопу подигле за 0,2 одсто, што генерално утиче на сва међународна финансијска тржишта.

-Утиче и на камате за задуживање, што није добро, јер ако те камате пређу одређене максимуме, онда долази до потпуног рушења свих економских система. У том случају више нема ко да узима те кредите, јер не може у својој производњи обезбиједити толику добит да их може враћати и не може бити конкурентан на тржиш - рекла је Видовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана