Видовић: Српска неће никада банкротирати

Срна
Видовић: Српска неће никада банкротирати

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да Српска неће никада банкротирати јер ће се све обавезе из буџета редовно измиривати као и до сада.

Видовићева је рекла да се то неће десити и упркос причама појединицама из Српске о томе.

-Ова држава никада неће банкротирати - рекла је Видовићева у завршној ријечи у Народној скупштини о Консолидованом извјештају о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину, који је размотрен у парламенту.

Она је додала да се Српска ове године задужује тачно онолико колико ће исплатити дуга.

-Дакле, увијек вратимо онолико колико се задужимо. Дуг се не повећава нити номинално нити у односу на БДП - рекла је Видовићева и поновила да је буџетски оквир за прошлу годину остварен са 4,46 милијарди КМ.

Она је додала да је укупни дуг на крају прошле године био 44,6 одсто БДП, а јавни 37,5 одсто БДП-а, што је далеко мање у односу на периоде када су на власти били представници актуелне опозиције.

Видовићева је рекла да су лани приходи Српске били већи за око 350 милиона КМ од планираних, али да је Република 628 милиона КМ усмјерила према (пољо)привреди, становништву кроз плате, пензије, борачке додатке, једнократна давања...

-То је свима познато и стоји у извјештају који разматрамо. Такође, рекла бих да је просјечан дефицит када је ријеч о земљама ЕУ 3,6 одсто БДП-а, а ми имамо 3,28 одсто. А 2005. године (када су на власти били представници садашње опозиције)4 дефицит је био 6,4 одсто БДП - подсјетила је Видовићева.

Она је појаснила да средства са "ескроу рачуна" нису трошак, већ да је дио средстава са њега инвестиран у све општине у Српској, гдје су рађени пројекти.

-То није трошење већ претварање новца у инвестицију, у школу, факултет, водовод... Други дио средстава је у Инвестиционо-развојној банци Српске, није потрошен - рекла је Видовићева.

Рекла је  да до краја године треба да буде завршено софтверско рјешење када је ријеч о новом систему фискализације, како би се већ од јануара наредне године вршила набавка фискалних каса или одговарајућих уређаја.

 - Ми ћемо то обезбиједити за све и једног нашег привредника. Нико ту неће имати својих трошкова и све ће бити финансирано из буџета - рекла је Видовићева.

Она је рекла да је Инвестиционо-развојна банка Српске направљена да помаже привреди, те због тога средства пласира по малим каматама.

Истакла је да су само прошле године укупне инвестиције у Херцеговини биле 11,3 милиона.

Видовићева је додала да је у Бијељину од 2018. до 2023. године инвестирано 26 милиона КМ, а биће и даље.

Видовићева је рекла да "Електропривреда" није у губитку, већ је, како каже, позитивна 50 милиона КМ.

Она је додала да ће почетком јула бити исплаћени подстицаји за пшеницу.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је буџет Српске такав да у садашњим околностима на најбољи начин и колико може покушава да балансира када је ријеч о задовољавању различитих друштвених потреба, категорија и слично.

Он је рекао да систем у том смислу функционише, те је током раније посланичке расправе у Народној скупштини о Консолидованом извјештају о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину истакао да је дуг Српске у односу на БДП нижи него у земљама у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана