Видовић: Санкције неће зауставити инвестиције

GS
Foto: Srna

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у разговору за АТВ да Република Српска може да нађе одређена средства вани без обзира што је на свим берзама у Европској унији нама забрањен приступ.

"Има и других тржишта капитала. Ми бисмо та средства искористили за разноразне пројекте у Српској чиме бисмо подигли бруто домаћи производ, стандард становништва, запошљавање већег броја људи и тако даље“, рекла је Видовић.

Она додаје да је разговарано са тим земљама.

"Та средства бисмо могли добити у сваком моменту али та средства не могу доћи у Српску због санкција које су уведене од стране америчке амбасаде. Према томе, та средства нису у нашем посједу, ми их не можемо добити“, навела је она.

Како каже, ружно је што се оглашавају поједини политичари и медији који мало знају о економији и о средствима па чак и најављују тужбе да виде гдје се налазе ти тајни рачуни. 

"Нема тајних рачуна. Ми смо средства договорили али она не могу доћи и нису нам оперативна“, каже Видовић.

Истиче да је то велика штета за сваког грађанина Републике Српске.

"Ако америчка амбасада жели да казни Владу Српске и власт Српске, а то жели, и то видимо, али она, нажалост, кажњава све грађане Српске а не само Владу“, додала је.

Каже да је то пропагандни рат и извртање чињеница од опозиционих политичара да би се добио неки поен пред изборе.

"Мислим да од тога опозиционари неће имати користи. Људи у Српској су политички образовани и сигурно знају ко говори а ко не говори истину“, каже Видовић.

Министар финансија каже да је штета велика.

"Ми сада не можемо да радимо ствари које смо планирали да радимо у наредном периоду. Али, и поред тога, имамо поједине инвеститоре - приватне компаније који су заинтересовани да раде у Републици Српској и видите да се погони отварају широм Српске јер је код нас привредни амбијент најповољнији у читавом окружењу и наравно да људи долазе и улажу средстава јер им је основни мотив профит“, напомиње Видовић.

Министар финансија Зора Видовић рекла је у разговору за АТВ да не мисли да ће америчке санкције зауставити приватне инвестиције.

"Мислим да неће моћи да лако зауставе приватне инвестиције јер то није лако. Не мислим да ће моћи зауставити приватне инвестиције. Мислим да ће приватне инвестиције доћи у Српску. И они сами треба да схвате да сва та њихова пропаганда не зауставља приватне инвеститоре који желе да инвестирају у Српској јер инвеститори виде каква је ситуација и какав је привредни амбијент што значи да и њима мало вјерују. Морају тога бити свјесни, није 'амин' оно што они кажу него људи провјеравају какви су услови и долазе и инвестирају“, наглашава Видовић.

Видовић истиче да је проблем у томе што банке у Српској не смију да приме средства која иду Републици Српској извана.

"Зато средства која бисмо ми могли да обезбиједимо вани не могу да дођу због тога што америчка амбасада пријети свим банкама у Српској да, ако приме та средства, онда ће им прекинути ланац са коресподентним банкама а то значи да банке више не могу да раде и ми то разумијемо али је то јако некоректан приступ“, навела је она.

Министар финансија истиче да прича да се санкцијама кажњава предсједник Републике Српске Милорад Додик и поједине фирме није тачна.

"Велика је штета када се санкционише фирма у којој ради 800 људи, угрожено је тиме 800 породица. У тим фирмама раде стручни људи. Не кажњава се само предсједник Републике него сви људи у Српској јер средства која бисмо ми могли обезбиједити не могу овдје доћи јер их не смију примити ове баке. То значи да се кажњавају сви грађани, нема пројеката, нема повећања БДП-а“, наглашава Видовић.

Република Српска извршава све своје обавезе, упркос свим притисцима, а министар финансија Републике Српске Зора Видовић каже да ће тако бити настављено и у будућности.

"Буџет ће своје обавезе измиривати уредно као и до сада што је“, наглашава она.

Видовић додаје да је непотребно постављати питање гдје су средства за која се Република Српска задужила будући да је све јавно доступно.

"Ко год зна да прочита консолидовани извјештај може да види све. Они то намјерно износе зато што хоће да унесу немир међу људи“, додаје.

Видовић појашњава да се Република Српска задужила за 804 милиона а вратила 978 милиона.

"То значи да смо ми вратили више дугова него што смо се задужили. Сво то задужење је отишло у враћање дугова“, напомиње.

Каже да је биланс у овој години још позитивнији.

"Више обавеза смо вратили за 400 милиона него што смо се задужили“, додаје.

Постављати питање гдје је за милијарда је небулозно, још једном наглашава министар финансија Српске.

Видовић каже да такво питање може постављати само онај ко никада није видио цифру, биланс, нечији буџет.

"А та господа то засигурно јесте. Значи да они намјерно пуштају неистине и лажи да би се народ обмануо и да би се створила једна несигурност у Републици Српској“, напомиње Видовић.

Јасно истиче да ће буџет и даље извршавати своје обавезе и по задужењима и према грађанима - плате, пензије социјална давања...

"Ми још увијек отплаћујемо обавезе из бивше Југославије ту па онда откад је настала Република Српска па до данас“, појаснила је Видовић.

Истиче да Република Српска уопште није презадужена. 

"Наш јавни дуг у односу на БДП је 32.12. прошле године био 34 одсто сада је 32 одсто значи да задужење пада и ми с обзиром да имамо велике потребе за инвестирањем у инфраструктурне пројекте и енергетику имамо простора да се још задужимо и било би корисно да се задужимо да одрадимо те пројекте али једноставно ми као Република Српска нисмо у прилици да се задужимо јер средства која бисмо могли обезбиједити не могу да дођу у Српску“, закључила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић у разговору за АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана