Видовић: Раст плата биће настављен и у наредној години

Срна
Видовић: Раст плата биће настављен и у наредној години

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић очекује да ће раст плата у Српској бити настављен и у наредној години, јер је план Владе да смањи порезе и доприносе на плате како би растеретила послодавце.

Видовићева је напоменула да је у овој години раст плата забиљежен и у реалном сектору.

“С обзиром на много већи опоравак привреде у овој години од очекиваног, били смо у прилици да повећамо плате за око 5,5 одсто, што није занемариво”, рекла је Видовићева за РТРС.

Она је истакла да Влада Српске и ресорно министарство своје активности усмјерава на смањење пореских давања, као и на повећање субвенције за набавку нових технологија.

“Очекујемо и нове инвеститоре и отварање нових погона, те ће у тим случајевима нових запослених радника комплетни порези и доприноси бити враћени у првој години пословања. Уколико се појави значајан инвеститор, тај рок може бити и продужен на двије године”, рекла је Видовићева.

Она сматра да је потребно направити стратегију за привлачење нових инвеститора, те да им се понуде повољни услове за пословање.

“При Влади се формира група која ће искључиво бити задужена за стране инвеститоре како би се они привукли и како би имали све што им је потребно на једном мјесту”, рекла је Видовићева.

Када је ријеч о подстицајима, Видовићева је напоменула да је прошле године повећан неопорезиви дио дохотка, док се ове године предлаже обрачун бруто плата.

“Тако да ћемо имати неопорезиви дио дохотка од 1.000 КМ, те смањене доприносе на 31 одсто, а то је смањење од 5,5 одсто, као и смањење пореза 20 одсто”, рекла је Видовићева и додала да су то значајне олакшице.

Она је подсјетила да су уведене субвенције за свако повећање плата, те су оне зато почеле значајније да расту.

“Међутим, процјене су да још има много сиве зоне, те да има значајан број послодаваца који пријављују много мању плату, него што запослени добијају на руке. Тако да је званично просјечна плата у Српској сада 1.027 КМ, али је реално око 1.400 КМ”, рекла је Видовићева.

Видовићева сматра да је потребно и образовање прилагодити потребама тржишта, како би се што више школовали кадрови који након школовања могу наћи запослење.

Према њеним ријечима, инфлација је у Републици Српској у септембру била 2,6 одсто, те је у односу на земље у окружењу међу најмања.

“Она ће бити присутна и у наредној години, те је потребно припремити адекватне одговоре на њу. Немамо монетарну политику, те се против ње морамо борити тако што ћемо ограничавати марже или тако што ћемо покушати направити супституцију у домаћој производњи онога што највише увозимо”, рекла је Видовићева.

Она очекује да ће у овој години БДП расти између пет и 5,5 одсто, а идуће године око 4,5 до пет одсто.

“То би био значајан раст, а највећи искорак који ми сви очекујемо и за шта се праве услови јесте раст БДП-а од шест до седам одсто”, рекла је Видовићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана