Видовић: Општинама 10 милиона КМ више по основу пореза на доходак

Срна
Видовић: Општинама 10 милиона КМ више по основу пореза на доходак

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је порез на доходак далеко већи од планираног, те ће општине у Српској по овом основу у овој години добити 10 милиона КМ више.

Видовићева је истакла да наплата пореза на непокретности који директно припадају општинама из године у годину или пада или расте, што, како каже, није нормално, јер је много некретнина саграђено широм Српске, док су на неким дестинацијама цијене некретнина порасле.

-Општине морају повести више рачуна када је ријеч о наплати тог прихода који њима припада у стоодстотном износу - рекла је Видовићева новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовала Скупштини Савеза општина и градова Републике Српске.

Она је подсјетила да су за четири мјесеца ове године општине у Српској добиле 17 милиона КМ мање ПДВ-а, а републички буџет 46,5 милиона КМ.

Према њеним ријечима, процјена Управе за индиректно опорезивање БиХ је да ће Република Српска на нивоу године добити мање 50 милиона КМ, јер је промијењен и Закон о акцизама на дуван, а и повећан је буџет на нивоу БиХ, што додатно кошта Српску.

Видовићева је нагласила да ће ПДВ расти далеко мањом стопом него лани када је забиљежена висока инфлација.

-Република Српска је кренула добрим путем и процјена је да ће просјечна инфлација код нас бити шест одсто, што значи да ПДВ неће моћи да расте како је растао прошле године, јер чим пада инфлација падају и цијене - појаснила је Видовићева.

Српска ће по основу ПДВ у овој години добити, како је рекла, око 150 милиона КМ мање и то је реално стање.

Она је додала да је присутна и већа отплата међународних кредита којима су се финансирале имплементације пројеката који се односе на водоводе у локалним заједницама, изградњу школа, путева и студенстких домова.

-Мислим да ово неће направити проблеме општинама и буџету Српске, сви ћемо се кориговати, тражити алтернативне приходе и правити уштеде на страни трошкова - закључила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана